Daniel Kehlmann

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann född 13 januari 1975 i München, är en tysk-österrikisk författare. Hans föräldrar var skådespelare, hans far även regissör. Familjen flyttade till Wien 1981. Där läste Kehlman filosofi och litteraturvetenskap.

Kehlman debuterade 1997 med Beerholms Vorstellung. I svensk översättning finns "Jag och Kaminski" (Ich und Kaminski, 2003) och "Världens mått" (Die Vermessung der Welt, 2005) och "Berömmelse" ("Ruhm"; 2009) och F (F; 2013).

"Världens mått"[redigera | redigera wikitext]

Världens mått är en fiktiv dubbelbiografi om Carl Friedrich Gauss (1777-1855) och Alexander von Humboldt (1769-1859). Boken börjar 1828 när von Humboldt har förmått Gauss att göra resan från Göttingen till Berlin för ett möte av naturvetare, och det är ramberättelsen. Sedan följer kapitel om båda vetenskapsmännens tidigare år. Det är en stor kontrast mellan von Humboldts långa forskningsresa med Bonpland upp längs Orinoco och till de andra spanska kolonierna i Amerika och Gauss, som knappast vill se havet när han besöker Bessel i Bremen. Men det finns också stora likheter: båda romanfigurerna har starka autististiska drag i sina förhållanden till släkt och kolleger. Båda forskarna har jobbat som geodeter, som är bakgrunden till romanens titel.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]