Darod

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Språk

Somaliska

Religion

Islam (Sunni)

Besläktade folkgrupper

Isaaq, Hawiye

Dhulbahante träd

Darod eller Daarood är en av det största somaliska klanen i Somalia, Darod är även en etnisk minoritet i Etiopien och Kenya. När kriget bröt ut i Mogadishu 1990 flydde de flesta somaliska klaner tillbaka till sina ursprungsregioner.

Darod finns i nordöstra provinsen i Kenya, Gedoregionen i sydvästra Somalia, Jubaland, Ogaden och i Puntland i de östra delarna av Somaliland.

Underklaner till Darod[redigera | redigera wikitext]

I Ogadenområdet finns Marehan och Ogadenklanen.

I Kenya finns Marehan (Degoodi), i Gedoregionen tillhör majoriteten av befolkningen Marehan.

I Jubaland finns Marehan, Majeerteen , Dhulbahante och Ogadenklanen.

I Puntland tillhör en majoritet av befolkningen Majeerteen.

I Somaliland finns Warsangli och Dhulbahante (i de östliga områdena). Tillsammans med Majeerteen utgör de tillsammans en grupp som kallas Harti.

Puntland[redigera | redigera wikitext]

Puntland bildades 1998 av personer som kallas äldrerådet. De kommer från underklanen Majeerten. Puntland har varit instabilt på grund av rivalitet mellan klaner före 2003 men sedan Abdullahi Yusuf lämnat ifrån sig makten över regionen Puntland råder stabilitet. Till skillnad från Somaliland vill Puntland vara en autonom del av ett framtida federalistiskt Somalia. Abdullahi Yusuf lämnade över makten till Puntlands befolkning sedan han hade valts till tillfällig president av Somalias parlamentariker. Abdullahi Yusuf var tidigare en krigsherre i Puntland. Han var officer åt Mohammad Siyad Barres regim. Han var bland de första som opponerade sig mot denna regim under slutet av 1970-talet och anklagade den för klanism.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]