Darod

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Darod eller Daarood är den största somaliska klanen i Somalia och de är etniska majoritet Etiopien och Kenya. När kriget bröt ut i Mogadishu 1990 flydde de flesta somaliska klaner tillbaka till sina ursprungsregioner.

50% av Darod är bosatt i Etiopien och Kenya. De resterande 50% av klanen är bosatt i Somalias nordöstra del, Puntland och de östra delarna av Somaliland

Puntland bildades 1998 av personer som kallas äldrerådet. De kommer från Darods subklan Majeerten. Majeerten har blivit den mest inflytelserika Darodsubklanen i Somalias politik sedan den tidigare Siyaad Barre störtades 1991.

Det har varit instabilt och funnits rivalitet i Puntland före 2003 men sedan Abdullahi Yusuf lämnat ifrån sig makten över autonoma regionen Puntland råder stabilitet.

Till skillnad från Somaliland vill Puntland vara en autonom del av ett framtida federalistiskt Somalia.

Abdullahi Yusuf lämnade makten åt Puntlands befolkning sedan han hade valts till tillfällig president av Somalias parlamentariker. Abdullahi Yusuf var tidigare en krigsherre i Puntland. Han var officer åt Siyaad Barres regim. Han var bland de första som opponerade sig mot denna regim under slutet av 1970-talet och anklagade den för klanism.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]