Bildskärm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Datorskärm)
Hoppa till: navigering, sök

Bildskärm, även kallad datorskärm eller monitor, är en utenhet som visar analogt, elektroniskt skapad text eller bild. Bildskärmar finns av flera olika typer som med varierande resultat kan visa bilder som genereras av till exempel videobandspelare, datorer, tv-spel, eller TV-sändningar. Vanliga bildformat är 16:10, 4:3 och 16:9.

Analog CRT-skärm[redigera | redigera wikitext]

CRT-bildskärm.

En äldre typ av bildskärm använder ett analogt katodstrålerör eller en så kallad CRT Cathode Ray Tube. Dessa utnyttjar elektroluminiscensteknik för att generera bilder från en analog videosignal. Via analoga elektriska svängningar från en styrenhet bildas med hjälp av en elektronstråle en bild på en transparent yta utrustad med ett stort antal punkter av ett självlysande material. Elektronstrålen sveper över bildytan en rad i taget och aktiverar därmed kortvarigt dom självlysande punkterna på bildskärmen. Genom att använda noggrann styrning av elektronstrålen och bildpunktsmaterial som aktiveras till att avge röd, grön eller blå färg kan färgbilder skapas.

Digital bildskärm[redigera | redigera wikitext]

LG, LED bildskärm

Sedan år 2006 har platta skärmar i form av flytkristallskärmar (LCD Liquid Crystal Display), plasmaskärmar och LED-skärmar (Light Emitting Diode) tagit över marknaden. Dessa skärmar består också av ett stort antal individuella ljuspunkter men dessa ljuspunkter är direkt elektriskt aktiverade i enlighet med dess X-Y koordinater. Digitala bildskärmar är idag i stort sett uteslutande färgskärmar som aktiverar kristaller eller dioder i färgerna röd, grön och blå för att producera den slutliga färgbilden. Skärmar med en bilddiagonal upp till 50 tum och en upplösning upp till 1920x1080 är idag vanliga.

Signalanslutningar[redigera | redigera wikitext]

Signalanslutningar som man typiskt kan hitta på en bildskärm är AV[förtydliga], RGB (PC), Video, Audio, HDMI, VGA och DVI. En äldre kontakt är Micro-DVI. På Apples nya skärmar och datorer hittar man Mini DisplayPort.

Bildskärmstyper[redigera | redigera wikitext]