David Miscavige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
David Miscavige
Född 30 april 1960 (56 år)
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Yrke/uppdrag Ledare och ordförande för Religious Technology Center
Religion Scientologi
Maka Michelle (Shelley) Miscavige
Föräldrar Ronald Miscavige, Sr.
Loretta Miscaviege

David Miscavige, född 30 april 1960 i Philadelphia, Pennsylvania, är ledare för Religious Technology Center, som är det styrande organet inom Scientologikyrkan och som övervakar alla varumärken som tillhör organisationen samt upphovsrätten för alla L. Ron Hubbards läror. Medan Heber Jentzsch innehar titeln som president för Scientologikyrkan brukar Miscavige anses som organisationens de facto-ledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Miscavige blev medlem i Scientologikyrkan i unga år, och flyttade så småningom till Clearwater i Florida där Scientologikyrkan har sitt högkvarter. Miscavige blev medlem i Sjöorganisationen och avancerade snabbt i organisationen och utsågs av L. Ron Hubbard till medlem i Commodore's Messenger Organization. Han arbetade även som kameraman på filminspelningar tillsammans med Hubbard[1] och tog över organisationen när Hubbard dog 1986.

Det spekuleras i huruvida han kom till makten inom organisationen genom rent spel eller inte, bland annat på grund av att L Ron Hubbard ändrade sitt testamente precis innan han dog, så att Religious Technology Center fick kontrollen över rörelsen i stället för att Hubbards fru, Mary Sue Hubbard fick ärva. L. Ron Hubbard hade innan sin död dragit sig undan från offentligheten under flera år, och Commodore's Messenger Organization hade effektivt tagit över makten inom kyrkan från Guardian's Office, som letts av Mary Sue Hubbard och som svärtats ner av att hon och flera andra dömts till fängelse för sin inblandning i Operation Snow White.[2] Vissa experter har hävdat att Hubbards signatur på dokumenten som gav rätten till Scientologin och Dianetikens varumärken till RTC var förfalskade, men det finns även omständigheter som tyder på att de är legitima.[3] Många scientologer lämnade organisationen vid den tiden för att de tyckte att Miscavige ändrade Hubbards läror.

Miscavige figurerar sällan i media men intar en central position vid stora sammankomster inom rörelsen. Det var han som under pompa och ståt förkunnade för medlemmarna att Scientologikyrkan fått erkännande som skattebefriad religion av Internal Revenue Service, efter år av tvister. Flera avhoppade scientologer har vittnat om att Miscavige regelbundet varit våldsam och slagit sina underordnade.[4] David Miscaviges far, Ron Miscavige, hoppade av från scientologikyrkan 2012. 2016 publicerade han sin bok, Ruthless: Scientology, My Son David Miscavige, and Me. Även Miscaviges brorsdotter, Jenna Miscavige Hill, har skrivit en självbiografi, Beyond Belief (2013).

Miscavige är mycket nära vän med skådespelaren och scientologen, Tom Cruise och har bl.a. varit hans best man på Cruise bröllop.[5] Enligt flera avhoppare har Miscavige ett stort inflytande på Cruise.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lamont (1986).
  2. ^ Atack (1990)
  3. ^ Lamont (1986) s. 96-97
  4. ^ The Truth Rundown tampabay.com St. Petersburg Times
  5. ^ Scientology Leader Gave ABC First-Ever Interview ABC News, 18 november 2006

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Atack, Jon (1990), A Piece of Blue Sky, Lyle Stuart, ISBN 081840499X
  • Lamont, Stewart (1986), Religion, Inc. – The Church of Scientology, London: Harrap, ISBN 0245543341

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]