De facto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om det latinska uttrycket. För andra betydelser, se De facto (olika betydelser).

Inom juridiken är de facto (betyder "faktiskt", av latin: de facto [deː ˈfaktoː]) ett begrepp som syftar de faktiska omständigheterna, hur det i själva verket föreligger.[1] Detta sätts ofta i motsats till de jure ("rättsligt") som syftar på vad lagen säger.[2]

Användning[redigera | redigera wikitext]

De facto handlar om hur något är i praktiken. Det behöver inte ha någon motsvarighet i lagtexter eller andra regler – vare sig skriftliga eller muntligt uttalade. Begreppet används ofta för att beskriva hur det verkligen ligger till, i situationer när det finns regler/lagar eller politiska beslut som egentligen eller till synes har en annan innebörd eller målsättning.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

  • Riksdagen har beslutat att motverka segregationen i Sverige, men de facto hamnar de flesta flyktingar och asylsökande i slutändan ändå i områden där segregationen redan är väldigt stor.
  • En ny stat kan de facto erkännas som självständig genom att en annan stat inleder diplomatiska förbindelser med den, detta trots att den andra staten inte i förväg uttryckligen har uttalat att den erkänner staten. Ett de facto-erkännande är provisoriskt,[3] i motsats till ett de jure-erkännande som är mer slutgiltigt.[4] Exempelvis erkände Iran de facto Israel som stat 1950 genom upprättande av diplomatiska relationer.[5]

De facto-standard[redigera | redigera wikitext]

De facto-standard är en standard som tillämpas utan att den föregåtts av en formell överenskommelse eller annan rättsgrund. Detta i motsats till de jure-standard. Exempel:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "de facto". NE.se. Läst 5 april 2014.
  2. ^ "de jure". NE.se. Läst 5 april 2014.
  3. ^ "de facto-erkännande". NE.se. Läst 5 april 2014.
  4. ^ "de jure-erkännande". NE.se. Läst 5 april 2014.
  5. ^ "Iran Extends De Facto Recognition to Israel, is Second Near East State to Do So". Jta.org. Läst 5 april 2014. (engelska)