David Reimer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

David Reimer, född 22 augusti 1965, död 5 maj 2004, var en kanadensisk man som föddes som en vanlig, frisk pojke, men genomgick en könsbytesoperation som spädbarn då hans penis förstörts efter en misslyckad omskärelse.[1] Reimer uppfostrades som flicka, och fallet övervakades av psykologen John Money som rapporterade det som lyckat. Money använde resultaten som bevis för att könsidentitet i första hand är inlärt. Sexologen Milton Diamond rapporterade senare att Reimer slutat identifiera sig som flicka mellan 9 och 11 års ålder [2] och att han vid 15 års ålder börjat leva som man. Reimer gick senare ut offentligt med sin berättelse för att förhindra att liknande medicinsk behandling skulle betraktas som praxis. År 2004 begick Reimer självmord på grund av svår depression samt ekonomiska och äktenskapliga problem.

Barndom[redigera | redigera wikitext]

Den första operationen[redigera | redigera wikitext]

Han föddes som en vanlig pojke, en av två enäggstvillingar, i staden Winnipeg, Manitoba. Han blev döpt till Bruce och hans bror till Brian. Vid sex månaders ålder fick bröderna diagnosen fimosis och blev remitterade för omskärelse då de var åtta månader gamla. Operatíonen av Bruce (som senare skulle ta namnet David), som genomfördes 27 april 1966 av Jean-Marie Huot som kirurg, misslyckades och hans penis förstördes. Operationen av tvillingbrodern Brian ställdes då in.

John Money[redigera | redigera wikitext]

Föräldrarna var oroliga hur Bruce skulle uppleva sitt liv som vuxen utan en fungerande penis, och tog med honom till Johns Hopkins Hospital i Baltimore för att träffa psykologen John Money.

John Money höll vid denna tidpunkt på att bygga upp ett rykte som en pionjär inom området könsidentitet. Money framhöll då teorin om att könsidentiteten vid dessa åldrar var formbar och utvecklades primärt som ett resultat av externa faktorer. Han, tillsammans med andra, ansåg att en fungerande penis inte kunde återskapas, men att en fungerande vagina skulle kunna skapas. Han var även av den åsikten att Bruce skulle leva ett lyckligare liv som vuxen med en vagina och uppfostrad som flicka.

Han övertygade Bruces föräldrar att det skulle vara för pojkens bästa att ett könsbyte skulle ske. 22 månader gammal bytte så Bruce kön och fick namnet Brenda.

John/Joan-fallet[redigera | redigera wikitext]

En optimal situation hade nu uppstått för att undersöka miljöns effekt på könsidentiteten. Bruce/Brenda hade en tvillingbror, Brian, som möjliggjorde en optimal kontroll då han inte bara hade samma gener som sin bror, utan även växte upp i samma familj och under samma förhållanden. Under flertalet år rapporterade John Money om Brendas uppväxt under namnet "John/Joan-fallet". Till en början rapporterade John om en till synes normal uppväxt till flicka.

Brenda hade dock upplevt terapisessionerna som hon fick som traumatiska snarare än terapeutiska. Hennes familj slutade snart att ta henne till sjukhuset. Vid samma tidpunkt slutade John Money att rapportera om fallet.

Könsbyte igen[redigera | redigera wikitext]

Trots John Moneys till en början positiva rapporter om Brendas uppväxt så kände hon sig inte som en flicka. Varken hormonbehandlingar eller klänningar fick henne att acceptera rollen. I tonåren började hon att agera som en pojke. Under 1997 genomgick hon kirurgi för att åter bli en man. Efter operationen antog han namnet David Reimer.

De sista åren[redigera | redigera wikitext]

Hans fall blev internationellt känt när han berättade sin historia för Milton Diamond, en akademisk sexolog som övertalade David att låta honom rapportera om det som inträffat i syfte att avråda andra läkare från att behandla liknande fall på samma sätt.

Strax efter att David berättat sin historia och John Colapinto publicerat en vida spridd historia om fallet i tidningen Rolling Stone i december 1997 publicerade han en bok i ämnet. Trots att boken gjorde David Reimers liv enklare ekonomiskt, så gick andra saker snett. Förutom en skilsmässa från sin fru och stora svårigheter för hans föräldrar, så begick hans tvillingbror självmord. Under 2004 tog David Reimer sitt liv med ett hagelgevär.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

John Colapinto: Född till pojke - fostrad till flicka, 2001

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dr. Money And The Boy With No Penis Hämtad den 11 januari 2012.
  2. ^ Diamond, M., Sigmundson, K. (1997). Sex Reassignment at Birth: Long-term Review and Clinical Implications. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 151(3), 298-304

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]