De andras liv

Från Wikipedia
De andras liv
(Das Leben der Anderen)
GenreDrama
RegissörFlorian Henckel von Donnersmarck
ManusFlorian Henckel von Donnersmarck
SkådespelareUlrich Mühe, Ulrich Tukur, Sebastian Koch, Martina Gedeck
Premiär2006
Speltid137 minuter
LandTyskland
SpråkTyska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

De andras liv (tyska: Das Leben der Anderen) är en tysk film från 2006, regisserad av Florian Henckel von Donnersmarck.

Filmen är en skildring av det östtyska övervakningssamhället och Stasis metoder[1], och av människors möjlighet till förändring. Filmen är regissören Florian Henckel von Donnersmarks debutlångfilm och vann Oscar för bästa utländska film vid 2007 års gala.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Östberlin, huvudsakligen 1984 och 1985, och handlar om den till synes känslolöse Stasi-mannen Gerd Wiesler, som får i uppdrag att övervaka författaren Georg Dreyman och dennes flickvän, skådespelerskan Christa-Maria Sieland. Inledningsvis ser Wiesler uppdraget som en möjlighet att klättra i hierarkin och rapporterar sanningsenligt till sina överhuvuden i Stasi-ledningen. Ganska snart, då fascinationen och förståelsen för de övervakade konstnärerna växer, flyttas hans lojalitet och utan deras vetskap börjar han istället att skydda dem.

Inspelningsplatser[redigera | redigera wikitext]

Filmen är nästan uteslutande inspelad i Berlin, dels utanför huset som rollfiguren Georg Dreyman hyrde lägenhet i på Wedekind Strasse i Friedrichshain, dels i lägenheten och på vinden på Hufelandstrasse 22 i Prenzlauer Berg. Andra scener spelades in vid Frankfurter Tor, på Karl-Marx-Allee, på Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz i gröna rummet (dansscen, Sebastian Koch och Martina Gedeck), Hebbel Theater (i före detta Västberlin) och i Gerhart Hauptmann Theater Zittau. En viktig plats var även Stasis tidigare huvudkontor på Normannenstraße i Lichtenberg. Tillstånd att filma inne i Hohenschönhausen nekades av dess chef Hubertus Knabe, efter samtal med företrädare för offren, eftersom tillstånd finns för filmning till dokumentärer, men inte för fiktion.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades delvis in på autentiska platser. Här ses det sekretariat som Stasi använde i verkligheten och som också är med i filmen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Malin Axelsson (8 augusti 2012). ”DDR fängslar fortfarande” (på svenska). Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/ddr-fangslar-fortfarande. Läst 13 september 2021.