Den oändliga historien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den oändliga historien
AURYN, som Atreju fick av Barnakejsarinnan.
AURYN, som Atreju fick av Barnakejsarinnan.
FörfattareMichael Ende
OriginaltitelDie Unendliche Geschichte
OriginalspråkTyska
ÖversättareRoland Adlerberth
IllustratörRoswitha Quadflieg
LandTyskland
GenreFantasy
FörlagBerghs Förlag
Utgivningsår1979
Utgiven på
svenska
1981
HuvudpersonerBastian, Atreju

Den oändliga historien (orig. Die Unendliche Geschichte) är en fantasy- och äventyrsbok skriven av Michael Ende som utgavs första gången i Tyskland 1979.[1] Den oändliga historien är influerad av antroposofin.[källa behövs]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken återspeglar i hög grad mänskligheten och konsekvenserna av envars drömmar och önskningar. Huvudpersonen, Bastian Balthasar Bux, är en pojke på elva år, som blir mobbad i skolan. Hans mamma är död och fadern har sjunkit in i ett halvsovande, deprimerat tillstånd, vilket har slukat honom till den grad att han knappt märker av sonens existens längre. För att undkomma detta drömmer sig Bastian in i fantasins värld, vilken han får ytterligt god tillgång till genom boken Den oändliga historien, som han stjäl från ett antikvariat. Han börjar läsa boken på skolans vind. Han läser om Fantásien, fantasins förtrollade land, där kaos nu råder: rikets envåldshärskarinna, Barnakejsarinnan, som är en synbarligen liten och mycket vacker flicka, har blivit sjuk och riket är på väg att gå under med henne. Detta sker genom att rikets landytor försvinner, någonting som i boken kallas "Intet".

Barnakejsarinnan sänder efter den bara tioårige pojken Atreju, som först utskrattas på grund av sin ringa ålder, han får i uppdrag att söka efter ett botemedel mot Barnakejsarinnans sjukdom. Hela tiden är Bastian med honom eftersom han läser om Atrejus äventyr. När Intet hotar att sluka hela landet får Bastian genom sin läsning veta att han är den enda som kan rädda Barnakejsarinnan och därmed Fantásien. Tvekande går han med på det, för det verkar ju lite orimligt att någon i en bok skulle behöva hans hjälp. När Bastian väl har hamnat i Fantásien ber Barnakejsarinnan honom att hjälpa till att återuppbygga Fantásien med sin fantasi; som tack för hjälpen och dels för att Fantásien skall kunna bli ett levande rike igen. Men vad Bastian inte vet är att för varje önskning glömmer han stegvis delar av sin egen värld. Till slut minns han inte att han har något att komma tillbaka till och blir så småningom en slav under sin egen makthunger. När han efter ett slag sviker sin vän Atreju inser han att det är just vänner han behöver för att lyckas ta sig tillbaka till sin egen värld och sin orolige far.

På Barnakejsarinnans mäktiga symbol, AURYN, står det GÖR VAD DU VILL. Bastian inser snart att det har en djupare innebörd än gör vad du har lust med: att alla önskningar har konsekvenser och att man därför skall söka sin innersta vilja.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

  • Bastian Balthasar Bux
  • Atreju
  • Fuchur, en lyckodrake
  • Karl Konrad Koreander
  • Barnakejsarinnan

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Lyckodraken Fuchur från filmen.

Ny film[redigera | redigera wikitext]

Warner Bros., The Kennedy/Marshall Co. och Leonardo DiCaprios produktionsbolag Appian Way planerar att släppa en ny film som förväntas återspegla hela bokens händelser i stället för att göra om originalfilmen av Wolfgang Petersen.[2]

Internet Movie Database listar 2014 som ett preliminärt releasedatum för den nya filmen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Michaelende.de – The Neverending Story
  2. ^ Warner Bros. Remaking The NeverEnding Story
  3. ^ IMDb.com – The NeverEnding Story (2014)