Devadatta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För ett släkte av trollsländor, se Devadatta (djur).

Devadatta (देवदत्‍त) var en buddhistisk munk. Han var Siddhartha "Buddha" Gautamas barndomsvän, kusin, svåger och rival samt Anandas bror. Devadatta ska enligt vissa buddhistiska legender ha genomfört tre mordförsök på Buddha eftersom han var missnöjd med dennes ledarskap av sanghan och själv ville ta över. Devadatta ville att munkarna skulle ha fem extra regler, nämligen att de skulle: 1) leva i skogen, 2) bara leva på tiggda allmosor, 3) bära kläder gjorda av trasor från sophögar och kyrkogårdar, 4) leva vid foten av ett träd, 5) konsekvent avhålla sig från att äta fisk eller kött.

Devadatta fick inte gehör för detta hos Buddha, utan denne svarade endast att de munkar som ville hade tillstånd att leva efter Devadattas regler. Till slut grundade Devadatta en egen sekt som följde hans egna regler och som dyrkade förhistoriska buddhor.

Devadatta framstår inte enbart som en skurk i de buddhistiska texterna. I den kinesiska Lotus-sutran lovprisar Buddha exempelvis hur Devadatta varit en nära vän och till oerhörd hjälp för honom i ett tidigare liv.