Dextran

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 12.05 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 22 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q423123Wikidata)
Representativ strukturformel för dextran. Mellan de två glukosmonomererna finns en α-1,6-glykosidbidning. Den vänstra monomeren har också en α-1,4-bindning som påbörjar en förgrening.

Dextran är en polysackarid, det vill säga en kolhydrat i polymerform, med stora molekyler. Dextran är mer specifikt en förgrenad glukan, det vill säga en polysackarid med en hög andel glukos-monomerer.

Lösningar av dextran har hög viskositet och är slemmiga.

Den raka huvudkedjan i en dextranmolekyl består av α-1,6-glykosidbindingar mellan glukosenheterna. Förgreningar påbörjas vanligen med α-1,4-bindningar och i vissa fall α-1,2- och α-1,3-bindningar.

Dextran hjälper den karies-orsakande bakterien Streptococcus mutans att klibba fast vid tänderna.[1]

Användningsområde

Genom forskningsarbete vid Uppsala universitet under 1940-talet utfört av bland andra Björn Ingelman och Anders Grönwall kom dextran att lanseras av Pharmacia som ersättningsmedel för blodplasma. Efter forskning av Jerker Porath och Per Flodin under 1950-talet kom dextran också att utnyttjas i flera Pharmacia-produkter inom separationsteknik, under namnet Sephadex.[2]

Källor

  1. ^ Biologi kurs B, Anders Henriksson och Gleerups Utbildning AB, 2001, 2003
  2. ^ Pharma-industri.se: Krig, socker och samarbete lade grunden till företag i världsklass, läst 19 juni 2009