Hoppa till innehållet

Die Afrikanerin

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Afrikanskan.

Die Afrikanerin, op. 299, är en kadrilj av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 7 juli 1865 i Volksgarten i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Giacomo Meyerbeers opera Afrikanskan hade premiär på Parisoperan den 28 april 1865. Redan den 26 juni hade Johann Strauss och hans orkester spelat valda delar från operan i Volksgarten, och den 7 juli framfördes kadriljen Die Afrikanerin, som byggde på motiv från operan, på samma plats och med Josef Strauss som dirigent. Johann Strauss hade två gånger tidigare komponerat kadriljer med motiv från Meyerbeers operor: Dinorah-Quadrille (op. 224) och Nordstern-Quadrille (op. 153). Den 28 oktober 1865 framförde Straussorkester hela operan (utan recitativ) i ett konsertant framförande i Dianabad-Saal. Inte förrän den 27 februari 1866 fick operan officiell premiär på Wiener Hofoper.

Om kadriljen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 5 minuter och 49 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 37) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 9 på CD nr 11.