Diplomaten-Polka

Från Wikipedia

Diplomaten-Polka, op. 448, är en polka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 26 februari 1893 i Gyllene salen i Musikverein i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Efter fiaskot med sin stora opera Ritter Pásmán kände sig Johann Strauss åter förvisad till att komponera operetter. "Jag måste plåga mig som en hund för att kunna skriva dessa tramsiga operetter", skrev han till brodern Eduard Strauss hösten 1892 och klagade dessutom på att hans synförmåga avtagit avsevärt.[1] Den nya operetten hette Fürstin Ninetta och var skriven av Julius Bauer och Hugo Wittmann. Strauss trodde inte på projektet och befarade åter ett svidande nederlag. Dagen före premiären på Theater an der Wien den 10 januari 1893 skrev Strauss till dirigenten Adolf Müller junior[a]: "Efter premiären av 'Ninetta' kommer denna, liksom alla av mina verk efter de uppförts, inte längre existera för mig. Men om den spelas mer än 20 föreställningar skulle jag vilja höra den igen för att försäkra mig om hur det har gått för den". Premiärföreställningen var den första av Strauss operetter som inte personligen dirigerades av honom själv. Det var dessutom något av en dubbelpremiär som till och med tilldragit sig kejsar Frans Josefs nyfikenhet. För första gången skulle Theater an der Wien upplysas av elektriskt ljus.[2] I mellanakten blev Strauss inviterad till den kejserliga logen och kejsaren sade till Strauss: "Över huvud taget förefaller er musik att åldras lika lite som ni själv, för ni har knappast förändrats alls sedan vi senast sågs". Premiären blev en stor succé och Strauss överraskades av att den kom att spelas 76 gånger. Då Strauss redan från början intog en avog inställning till Fürstin Ninetta kom den ändå att bestå av livsbejakande och fantasirik musik. I ett brev till sin svåger Josef Simon skrev han våren 1892: "Detta musikverk är den absoluta motpolen till 'Pásmán'. Jag är fruktansvärd banal i det och följaktligen skäms jag över mig själv".

Operetten innehöll mycket musik som Strauss i sedvanlig tradition kunde arrangera om till separata orkesterverk. Ett av dessa var polkan Diplomaten-Polka, som hämtar sin titel från operettens handling. Den 11 januari 1893 stod det att läsa i tidningen lllustriertes Wiener Extrablatt: "Ninetta i operetten är en ung, väldigt vacker dam, dotter till en rysk greve och en italiensk kvinna av folket. Hon tvingas strida med sina ryska släktingar om arvet och skulle förlorat om inte baron Mörsburg, en medelålders diplomat, lyckades ordna fram bevis på hennes härkomst". Även om rollen som baron Mörsburg inte var någon av de större rollerna i operetten fick han i alla fall en polka uppkallad efter sig. Det första framförandet av polkan gavs av Capelle Strauss under ledning av Eduard Strauss vid en konsert i Musikverein den 26 februari 1893.

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 4 minuter och 17 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[3]

Polkan var ett av sex verk där Strauss återanvände musik från operetten Fürstin Ninetta:

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En påfrestande influensa plågade Strauss under hösten 1892 och medförde att kapellmästaren Adolf Müller junior fick överta ansvaret för instuderingen av Fürstin Ninetta.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vestergård, Berth (2018). Den stora musikerfamiljen Strauss. Stockholm: Obligát. sid. 134. ISBN 978-91-639-6449-7 
  2. ^ Vestergårdh, s. 134
  3. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 97) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 12 på CD nr 36.