Disponibel inkomst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Disponibel inkomst är den del av en persons eller ett hushålls inkomst som kan användas till konsumtion och sparande. Den beräknas som summan av inkomster och transfereringar (exempelvis barn- och bostadsbidrag och försörjningsstöd) minus slutlig skatt.[1]

Skillnader i redovisning mellan länder[redigera | redigera wikitext]

I Europa räknar man inte in kapitalvinst/kapitalförlust (förr: reavinst/reaförlust) i den disponibla inkomsten, men traditionell svensk statistik inkluderar också dessa. Notera att nyckeltalet inte innehåller "svarta" inkomster eller till exempel egen produktion i hemmet.

Begränsningar[redigera | redigera wikitext]

Den disponibla inkomsten är inte en fullständig mätare på ekonomisk välfärd men ger en bild av inkomstfördelningen i regionen. Köpkraft är disponibel inkomst per konsumtionsenhet i förhållande till prisnivån, vilket möjliggör direkt jämförelse mellan olika typer av hushåll. En annan storhet är disponibel inkomst per capita vilket är disponibel inkomst i medeltal per person.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Disponibel inkomst per konsumtionsenhet för hushåll 20–64 år efter hushållstyp 2015” (på sv). Statistiska Centralbyrån. https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Jamstalldhet/Indikatorer/Ekonomisk-jamstalldhet/Inkomster-och-loner/Disponibel-inkomst-per-konsumtionsenhet-for-hushall-2064-ar-efter-hushallstyp-2015/. Läst 22 mars 2018.