Doc Lounge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Doc Lounge (Kulturföreningen Doc Lounge) är en ideell kulturförening i Malmö som fokuserar på visning och distribution av dokumentärfilm. Doc Lounge bildades i Malmö 2006 som ett initiativ av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för att skapa en levande mötesplats för dokumentärfilm. Syftet var att visa att dokumentärfilm är en bred genre som kan nå en stor publik. Målet är att visa kvalitetsdokumentärer[förtydliga], det bästa av nyproducerad svensk och internationell dokumentärfilm, lokala premiärer samt musikdokumentärer. [1] Filmerna visas inte på biografer utan i bar- eller restaurangmiljöer på kulturföreningar i lokaler med soffor, kuddar, levande ljus och cafébord. Efter filmen diskuteras den med en inbjuden gäst, till exempel regissören, som antingen är på plats eller får frågor via IP-telefoni och webbkamera.

Doc Lounge Malmö[redigera | redigera wikitext]

Doc Lounge Malmö är ett samarbete mellan Folkets Bio Malmö, Film i Skåne, SVT, WG film och Inkonst. Under våren 2009 genomförde Doc Lounge det kollaborative dokumentärfilmsexperimentet City Symphony Malmö 2009 i samarbete med Kulturföreningen Inkonst och forskningsprojekten Malmö Living Lab för Nya Medier och The Malmö Collaborative Cross-Media Project. Filmerna visas i kulturföreningen Inkonsts klubblokal.

Doc Lounge, övriga världen[redigera | redigera wikitext]

Konceptet Doc Lounge har spritts till andra länder [2][3] och Doc Lounge finns sedan hösten 2009 också i Köpenhamn [4] i Danmark och sedan 2009 i Stockholm, Lund [5] , Östersund och Göteborg [6] i Sverige samt i Helsingfors, Uleåborg och Tammerfors i Finland.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]