Doktorn (Doctor Who)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doktorn hänvisar hit. Se även The Doctor (Star Trek).

Doktorn, engelsk originaltitel The Doctor, är en fiktiv person och huvudrollen i den brittiska TV-serien Doctor Who.

Doktorn tillhör det utomjordiska folkslaget tidsherrar (engelska Timelords) och har därför möjlighet att färdas i tid och rum i en farkost kallad TARDIS.

Då den första skådespelaren att gestalta doktorn, William Hartnell, kände sig tvungen att lämna serien införde man en detalj till doktorns egenskaper. Om doktorn, eller någon annan tidsherre, är nära att dö kan han välja att återfödas i ny gestaltning (dock genast som vuxen). Hur den nya gestalten ser ut eller beter sig är inget man vet på förhand.

Detta, tillsammans med det faktum att serien alltid varit omåttligt populär i ursprungslandet, har gjort att man fortfarande idag har nya doktorer. Sedan starten 1963 har dessa skådespelare gestaltat doktorn:

Alla doktorer har ett eget temperament, sin egen klädsel (mest känd är Tom Bakers långa sjal), och ofta helt egna följeslagare. Tom Baker spelade doktorn längst (sju år), medan McGann var den ende att bara spela doktorn i en enda film. Eccleston hade kortaste perioden på TV med bara en säsong.

I Paul McGanns film Doctor Who säger doktorn att han bara har tretton liv och att han är till hälften människa. Detta ifrågasätts dock av fans till serien som menar att det säger emot vad som tidigare var känt om doktorn. Det har dock fastställts i den gamla serien i storyn The Deadly Assassin att tidsherrar har tretton liv men Doktorn har aldrig antytt att han varit till någon del människa. Tvärtom avslöjas i avsnittet Journey's End att en människa-tidsherrehybrid är omöjlig.

I andra produktioner har andra gestaltat Doktorn men dessa räknas som inofficiella och ingår därför inte i räkningen. Några exempel är Peter Cushing (Star Wars) och Rowan Atkinson (Mr. Bean).

Ecclestons första säsong innehöll för första gången ett musikstycke som fungerade som Doktorns "tema" men som inte hade några större samband med seriens välkända huvudtema.

Se även[redigera | redigera wikitext]