Dolkstötslegenden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karikatyr av jude som hugger den tyska armén i ryggen.

Dolkstötslegenden (tyska: Die Dolchstoßlegende) var en propagandistisk teori i Tyskland under Weimarrepubliken, använd av högerextrema grupper. Innehållet i dolkstötslegenden var att den tyska armén var "obesegrad i fält" under första världskriget, men att landet förråtts genom novemberrevolutionen i Tyskland och genom denna revolution fått en "dolkstöt i ryggen". De grupper som genomfört denna revolution betraktades därför som "novemberförbrytare", eftersom de förhindrat Tysklands militära seger i kriget.

Dolkstötslegenden framställdes först av en brittisk journalist som dinerade med general Erich Ludendorff. När Ludendorff lade fram sin syn på världskrigets avslutning avbröt journalisten Ludendorff och undrade "Så Ni menar att Ni fick en dolk i ryggen?", varpå Ludendorff omgående svarade "Ja, så var det. Vi fick en dolk i ryggen av socialdemokraterna i Berlin".[1] Detta användes senare av Ludendorff och fältmarskalk Paul von Hindenburg i undersökningsutskottet i Weimarrepublikens nationalförsamling. Åtminstone Ludendorff hade efter katastrofen på västfronten den 8 augusti 1918, den tyska arméns svarta dag, konstaterat att kriget inte längre kunde vinnas av centralmakterna och därför rekommenderat fredsförhandlingar i enlighet med den amerikanske presidenten Woodrow Wilsons fjorton punkter för fred, känt som Wilsondoktrinen.

Adolf Hitler var helt övertygad om att denna legend var sann och den blev därmed också grundläggande för nazismens dragningskraft i Tyskland.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Shirer, William, Det tredje rikets uppgång och fall

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bergen, Doris L. (2003) (på engelska). War and Genocide: A Concise History of the Holocaust. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield. Sid. 47–48. ISBN 0-8476-9630-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]