Den yttersta domen (Bosch)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Domedagen (Bosch))
Domedagen
KonstnärHieronymus Bosch
Basfakta
Tillkomstår1504–1508
Typtriptyk (grisaillemåleripannå)
Mått (h×b)164–167,7 × 60+127+60 cm 
PlatsAkademie der bildenden Künste Wien, Wien

Den yttersta domen,[1][2][3] ibland omnämnd som Domedagen, är en triptyk målad mellan 1504 och 1508[4] av den nederländska målaren Hieronymus Bosch. Triptyken finns utställd i Wiens konstakademie, Akademie der bildenden Künste Wien i Österrike.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

På utsidan av flyglarna är helgonen Sankt Jakob och Sankt Bavo[5] avbildade i grisaille-teknik (typ av gråskala) på pannå, medan insidan är målad med olja på pannå. Flyglarna mäter 167,7 × 60 cm var och mittendelen mäter 164 × 127 cm. Den här triptyken ska inte förväxlas med en fragmentarisk pannå med samma titel som finns i München (se Domedagen (Bosch, München)), inte heller med ett annat verk tidigare attribuerat till en medlem av hans ateljé (se Domedagen (Bosch, Bruges))[6].

Triptyken påvisar flera likheter med Hövagntriptyken (cirka 1500; Pradomuseet, Madrid).

Den vänstra panelen föreställer Edens trädgård, i den övre delen sitter Gud i Paradiset medan onda änglar drivs bort därifrån och förvandlas till insekter. I den nedre delen skapar Gud Eva utifrån Adam och lite högre upp kan man se Eva som frestas av Ormen, och paret drivs till slut av änglar in i en mörk skog som symboliserar svärtan och mänsklighetens synder.

På den centrala delen omges Gud i himlen av helgon som dömer själarna. Därunder råder en kaotisk värld, förtärd av elden, där demoner griper tag i själar. Olika scener illustrerar de sju dödssynderna.

Den högra panelen föreställer Helvetet där de fördömda själarna har skickats.

Proveniens[redigera | redigera wikitext]

Den äldsta omnämnande av triptyken finns i ett inventarium från 1659 över ärkehertigen Leopold Wilhelm av Österrikes samling, som målad av "Hieronimo Bosz". I slutet av 1700-talet förvärvades verket av greve Lambert-Spritzenstein, som sedan donerade sin samling 1822 till Wiens konstakademie. En kopia av triptyken, attribuerad till Lucas Cranach den yngre, finns på Gemäldegalerie i Berlin.

Detaljer[redigera | redigera wikitext]

Insidan av triptyken[redigera | redigera wikitext]

Domedagen
Panneau de gauche
Panneau de gauche
Panneau central
Panneau central
Panneau de droite
Panneau de droite

Stängd triptyk[redigera | redigera wikitext]

Jacques de Zébédée, left outer wing Saint Bavon, right outer wing

Referenser[redigera | redigera wikitext]