Hieronymus Bosch

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Hieronymus de Bosch eller Harry Bosch.
Hieronymus Bosch – Självporträtt (cirka 1516). Bibliothèque Municipale d'Arras, Arras.
Hieronymus Bosch signatur.
Hieronymus Bosch – Lustarnas trädgård (cirka 1510). Pradomuseet, Madrid.

Hieronymus Bosch, Jheronimus Bos, nederländska Jeroen Bosch, egentligen Jerome van Aeken (Aquen, Aken), Jeroen Anthoniszoon, född cirka 1450 i 's-Hertogenbosch, död 9 augusti 1516 i 's-Hertogenbosch, var en sengotisk nederländsk konstnär. Hans fantasirika verk har nämnts som en av inspirationskällorna för 1900-talets surrealister.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Namnet Bosch tog han efter sin hemstad, 's-Hertogenbosch i södra Nederländerna. Han växte upp i en konstnärsfamilj och gick förmodligen i lära hos sin far, Anthonius van Aken.

Merparten av hans verk såldes under hans livstid till det spanska hovet, och dessa finns idag i Spanien och Portugal på slott och museer.

Stil och betydelse[redigera | redigera wikitext]

Hieronymus koncentrerade sig i sitt måleri mycket på att porträttera ondskan och helvetet, för vilket han använde fantasifulla bilder av demoner, halvmänniskor och maskiner. Hans stil och figurer har en tydlig särprägel och nämns ofta som en av inspirationskällorna för 1900-talets surrealister. Psykologen och idéhistorikern Carl Gustav Jung har kallat honom "Det monstruösas mästare… upptäckaren av det omedvetna"[1].

Verk (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Bosch, Hieronymus". Webmuseum, Paris. Läst 2012-01-24.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]