Dominicus av Landsvägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dominicus av Landsvägen
Dominic de la Calzada
Dominicus av Landsvägen Dominic de la Calzada
Staty av Dominicus av Landsvägen i Santo Domingo de la Calzada.
Född12 maj 1019
Viloria de Rioja, Spanien
Död1109
Santo Domingo de la Calzada, Spanien
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
HelgedomSanto Domingo de la Calzada
Helgondag12 maj
Skyddshelgon förvägbyggnadsingenjörer(?)[1]

Dominicus av Landsvägen, på spanska: Santo Domingo de la Calzada, född 12 maj 1019 död 1109, var ett spanskt helgon. Han föddes i en bondefamilj i Rioja i Spanien.[2] Han fick sitt namn efter att ha förbättrat pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, vilket dessutom har gjort honom till skyddshelgon för ingenjörer.[1] Hans helgondag är den 12 maj.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dominicus gjorde flera försök att bli medlem av Benediktinorden men han nekades på grund av sitt obildade och burdusa sätt.[3] Han valde därför att dra sig tillbaks som eremit i skogarna nära Ayuela i närheten av dagens Santo Domingo de la Calzada.[2] Han utsågs till präst av biskopen i Ostia och han besökte helgedomen i Santiago de Compostela. Där byggde han sig ett enkelt hus och ett oratorium i trä.[3] Han fick ingivelsen att förbättra vägen till vallfartsorten. Det kom medhjälpare från alla håll och tillsammans stensatte de vägen, byggde en bro och ett värdshus. Det var så han fick tillnamnet av Landsvägen. Landsväg heter Calzada på spanska. Enligt legenden var det han som byggde Casa del Santo, dagens pilgrimshotell, som byggdes som sjukhus, brunn och kyrka i ett till de resande.[4]


Miraklet med tuppen och kycklingen[redigera | redigera wikitext]

Dominicus är förknippad med flera mirakel. Bland annat ska han ha botat en fransk riddare som var besatt av djävulen, en tysk pilgrim blev botad från en ögonsjukdom efter att ha besökt hans grav och en blind normandisk pilgrim blev seende efter ett besök i katedralen.[4]

Det mest kända miraklet är berättelsen om tuppen och kycklingen och räddandet av en oskyldig man dömd till döden. En tupp eller kyckling som mirakulöst väcks till liv för att visa en dömd ung mans oskuld är två vanliga element i sägner om heliga män och kvinnor.[5] Enligt sägnen kom en 18-årig tysk pilgrim vid namn Hugonell till Santo Domingo de la Calzada. En flicka på värdshuset gör närmanden till den unge mannen som avvisar henne. För att hämnas gömmer hon en silverskål i hans kläder och anger honom och han döms till galgen, det vill säga till döden genom hängning.

Hans föräldrar besöker sonens kropp som fortfarande hänger från galgen. Då hör de sonens röst som berättar att han blivit räddad av Dominicus. Föräldrarna besöker domaren för att berätta vad som hänt. Domaren som sitter och ätter på en tupp och en kyckling säger deras son är lika död som de två fåglarna på hans tallrik. De båda fåglarna väcks då till liv och spelar och sjunger.[6]

Till minne av finns en levande tupp och kyckling på katedralen Santo Domingo de la Calzada, fåglarna kallas för ättlingar till de spelande och sjungande fåglarna i legenden. Fåglarna byts ut en gång i månaden.[7]

Pilgrimer samlar fjädrar från fåglarna för att sätta i sin hatt[7] och om fåglarna äter från pilgrimernas vandringsstavar anses de komma säkert till Santiago de la Compostela[7]. Vid ett vägaltare byggt 1445 finns ett relikvarium med en bit av det virke som galgen var byggd av.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Dominic de la Calzada, 23 februari 2010.
  1. ^ [a b] Viloria de Rioja: el pueblo natal de Santo Domingo de la Calzada (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF)
  2. ^ [a b] CVC. Camino de Santiago. Santo Domingo de la Calzada. El santo Arkiverad 23 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ [a b] Den hellige Dominikus av Landeveien ( -~1109) Katolska kyrkan i Norge. Läst 2010-03-12
  4. ^ [a b] Santo Domingo de la Calzada: Historia de la ciudad Arkiverad 1 juli 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Santo Domingo de la Calzada: el milagro Arkiverad 30 mars 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ ”Santo Domingo de la Calzada: el milagro del gallo y la gallina”. Arkiverad från originalet den 17 juni 2010. https://web.archive.org/web/20100617125024/http://www.riooja.org/milagro.html. Läst 12 mars 2010. 
  7. ^ [a b c] Santo Domingo de la Calzada: el milagro Arkiverad 30 mars 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]