Don't Drink and Drive

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Don't drink and drive är en nationell satsning av Vägverket som riktar sig till ungdomar och unga vuxna mellan 15 och 24 år. Don't drink & drive bygger på känsloladdade budskap och ska leda till att fler inte kör alkohol- eller drogpåverkade, att de vägrar åka med en onykter förare och att de får mod och argument att hindra andra att köra påverkade.

Aktiviteterna inom don't drink & drive bygger på samverkan mellan en rad samhällsaktörer – räddningstjänsten, polisen, skolor, idrottsföreningar, med flera. Via filmer, utställningar och föreläsningar, där offren själva framträder, lyfts problemet fram i ljuset.

Närmare 150 människor dödas och ett tusental skadas allvarligt på grund av rattfylleri i Sverige varje år. Var tredje rattfyllerist är mellan 18 och 24 år och Don't Drink & Drive-projektets målgrupp är främst ungdomar. Man vill påverka dem till att aldrig själva köra alkohol- eller drogpåverkade, eller åka med en onykter förare, samt att hindra andra från att köra onyktra.

Enligt lagen handlar det om rattfylleri om föraren av ett fordon har en alkoholkoncentration i blodet på minst 0,2 promille eller om föraren har något narkotiskt ämne i blodet.