Pannoniska bäckenet

Från Wikipedia
Version från den 11 december 2017 kl. 18.40 av YesDi (Diskussion | Bidrag)
Donaubäckenets utbredning, med dagens politiska gränser.

Donaubäckenet[1][2] (ibland Pannoniska bäckenet, Pannoniska slätten eller Karpaterbäckenet[1]) är ett vidsträckt område i sydöstra Centraleuropa. Det genomflyts av Donau och dess bifloder och omges av berg i alla väderstreck. Politiskt är bäckenet idag uppdelat på Ungern och dess grannländer.

Läge

Donaubäckenet omges av ett antal olika bergskedjor och bergsområden. Här finns Apusenibergen (i västra Rumänien) i öster, Karpaterna i öster och norr, Alperna och de Dinariska alperna i väster samt Balkanbergen i söder. Fram till första världskriget var detta område länge i stort sett identisk med gamla Kungariket Ungern, och idag är det uppdelat på Ungern samt dess grannländer.

Länder

Mindre, lågt liggande bergsområden finns i delar av bäckenet. Det gäller främst delar av norra Ungern, där de skiljer Lilla och Stora Pustan åt,[3] och nordöstra Kroatien (Slavonien).

Donau

Genom Donaubäckenet rinner Donau, som här har sitt mellersta lopp. Bäckenet dräneras av Donau samt dess bifloder – bland annat Tisza, Drava och Sava – och. Donau rinner in i bäckenet i östra Österrike, väster om Wien, och lämnar bäckenet vid "Järnporten". Tisza är den längsta av de floder som både har sin källa och sitt utlopp (i Donau) i bäckenet.

Ursprung

Landskapet är resterna efter den uttorkade Pannoniska sjön och är ett fruktbart jordbruksområde. Här ingår bland annat Ungerns stora slättland, Alföld.

Se även

Referenser

  1. ^ [a b] "Ungern". Landguiden.se. Läst 14 april 2013.
  2. ^ "Triestefrågan". Arkiverad 30 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine. Svenskuppslagsbok.se. Läst 14 april 2013.
  3. ^ Britannica.com. Läst 14 april 2013. (engelska)