Hoppa till innehållet

Donegal (grevskap)

Från Wikipedia
County Donegal
Dún na nGall
Grevskap
Vapen
Land Irland Irland
Provins Ulster
Huvudort Lifford
Area 4 841 km²
Folkmängd 137 575 (2002)
Befolkningstäthet 28 invånare/km²
Tidszon WET (UTC±0)
 - sommartid WEST (UTC+1)
Geonames 2964751
Karta med County Donegal markerat
Karta med County Donegal markerat
Karta med County Donegal markerat

Donegal (iriska: Dún na nGall eller Contae Dhún na nGall) är ett grevskapIrland. Namnet betyder utlänningarnas fästning.

Grevskapet kallades tidigare för Tyrconnel (Tír Chonaill). Flera försök gjordes för att få detta som officiellt namn i slutet av 1900-talet, men det påpekades att Inishowenhalvön inte ingick i det historiska området Tyrconnel. I iriskspråkiga sammanhang används namnet Tír Chonaill om gaeltacht-området i grevskapet.

Huvudort är Lifford, medan den största staden är Letterkenny. Den högsta punkten är Errigal med sina 752 meter över havet.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Donegal består mestadels av ett bergslandskap, med flera fjordar längs kusten. Den viktigaste fjorden är Lough Swilly. Klipporna Slieve League är den högsta kustklippan i Europa och Malin Head är den nordligaste punkten på ön. Utanför kusten ligger öarna Arranmore och Tory Island, som båda är bebodda och tillhör grevskapet. Det finns även en del obebodda öar.

Klimatet är milt på grund av Golfströmmen.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Dialekten av det iriska språket som talas i Donegal är distinkt och har vuxit ur skotsk gaeliska. Det finns ett gaeltacht i Donegal, där man talar väst-Ulsterdialekt. Tidigare var det också ett gaeltacht på Inishowen där man talade öst-Ulsterdialekten. Donegaliriskan har ett starkt inflytande på de irisktalande på norra Irland.

Ulsterskotska talas också av en del människor i Donegal.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]