Douglas, Isle of Man

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Douglas
Doolish
stad
Douglas Bay i augusti 2009
Land  Isle of Man
Folkmängd 27 938 (2011)
Postnummer IM1 / IM2
Riktnummer 01624
GeoNames 3042237
Douglas, Isle of Man

Douglas (Manx: Doolish) är huvudstad och den största staden på Isle of Man. Douglas är centrum för Isle of Mans finansmarknad, näringsliv, shopping och underhållning. Douglas är även säte för Isle of Mans regering. Staden har en befolkning på ungefär 26 000 personer enligt statistik från 2006. Det är nästan en tredjedel av hela öns befolkning.

Staden ligger där floderna Dhoo och Glass flyter samman, därav namnet Douglas. Staden är omgiven av flertalet byar och städer, den största, Onchan, kan snarast betraktas som en förort till Douglas.

Douglas har en naturlig hamn, nu den inre hamnen. Hamnen gjorde att Douglas blev ett smugglingscentrum (mellan åren 1670 och 1765), vilket gav staden medel till att kunna expandera. Från 1870 och framåt omvandlades staden till en semesterort. Douglas har varit Isle of Mans huvudstad sedan 1863 och det är här som det Manxiska parlamentet, Tynwald, har sina möten.

Under första och andra världskrigen fanns i Douglas, som i andra områden på ön, läger för tyska krigsfångar.

Douglas har några intressanta sevärdheter, bland annat hästdragna spårvagnar, gamla ånglok och en del museer och teatrar.

TT-rallyt har sin start och målgång Douglas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia