Dragg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bilden visar en dragg av något större modell som kan användas som ankare.
Bilden visar två mindre draggar avsedda att använda för att söka efter förlorad fiskeutrustning utmed botten.
Bilden visar en motorbåt som har lagt ankar med hjälp av en dragg på en strand i Kenya.
För personer som klär sig i drag, se dragshow

Dragg är ett redskap som släpas utmed havs- eller sjöbottnar för att leta efter och bärga föremål.[1] Det är som exempel inte ovanligt att en dragg används för att leta efter människor som befaras ha förolyckats genom drunkning.[1] En vanlig form av dragg är ett ankarliknande föremål i metall som består av en så kallad lägg, en stång, från vilken det utgår fyra eller fem flyarmar. Dragg används ofta som ankare till mindre båtar eller för tillfällig förankring av flottar och bojar.[1][2] Fiskdragg är benämningen på en lättare dragg som har spetsiga armar. Den används uteslutande för att leta efter mindre föremål på botten av vattendrag.

Verbet att dragga innebär enligt Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) att någon söker igenom sjöbotten med en dragg eller annat liknande redskap.[3] Det kan även användas för att beskriva ett fartyg som driver med ström eller vind när dess ankare inte har tillräckligt fäste i sjöbotten, eller om ett sådant ankare som saknar fäste i botten.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Dragga” (på sv-SE). dykarna. https://www.dykarna.nu/. Läst 8 juli 2020. 
  2. ^ ”dragg - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dragg. Läst 8 juli 2020. 
  3. ^ [a b] ”dragga | SO | svenska.se”. https://svenska.se/so/. Läst 8 juli 2020.