Dreadnought

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Detta är den äldsta bevarade Dreadnoughten, den amerikanska USS Texas, som sjösattes 1912 och är idag ett museifartyg.

Dreadnought var den dominerande typen av 1900-talets slagskepp.[källa behövs] Det första i sitt slag, den brittiska flottans HMS Dreadnought, hade så stort genomslag när hon lanserades 1906 att slagskepp som byggdes efter henne kallades 'dreadnoughts' och tidigare slagskepp blev kända som pre-dreadnoughts. Hennes design hade två revolutionerande egenskaper: ett vapensystem med endast tungt artilleri och framdrivning genom ångturbiner. Uppkomsten av dreadnoughts förnyade den marina kapprustningen, främst mellan Storbritannien och Tyskland men återspeglades i hela världen då som en ny typ av krigsfartyg som blev en viktig symbol för nationell makt.

Begreppet med fartyg med endast tungt artilleri hade varit under utveckling i flera år innan Dreadnoughts konstruktion. Den Kejserliga japanska flottan hade påbörjat arbetet av den typen av slagskepp 1904, men slutförde fartyget som en pre-dreadnought. USA:s flotta byggde också slagskepp med endast tungt artilleri. Den tekniska utvecklingen fortsatte snabbt genom slagskeppseran. Fartygen ökade snabbt i storlek och utnyttjade förbättringar i beväpning, bepansring och framdrivning. Inom tio år utklassade nya slagskepp Dreadnought. Dessa mer kraftfulla fartyg var kända som 'super-dreadnoughts', den första i denna klass var den i november 1909 kölsträckta Orion. De flesta dreadnoughts skrotades efter första världskriget enligt villkoren i Washingtonkonferensen men många av de nyare super-dreadnoughts fortsatte att tjänstgöra under andra världskriget.

Medan byggandet av dreadnoughts förbrukade stora resurser i början av 1900-talet fanns det bara en regelrätt drabbning mellan dreadnoughtflottor. Vid slaget vid Jylland drabbade brittiska och tyska flottor samman utan några avgörande resultat. Användningen av begreppet 'dreadnought' minskade gradvis efter första världskriget, särskilt efter Washingtonkonferensen, då alla kvarvarande slagskepp delade dreadnoughtens egenskaper

Termen kan också användas för att beskriva slagkryssare, den andra typen av fartyg som kom till på grund av dreadnoughtrevolutionen.

Den ryska dreadnoughten Poltava

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Det svenska metalbandet Sabaton har gjort en låt som heter Dreadnought som handlar om denna typ av slagskepp och slaget vid Jylland. Låten tillhör Sabatons album The War To End All Wars som handlar om olika historier från första världskriget, där bland annat Dreadnought ingår.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]