Dryckesburk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”sexpack” leder hit. För andra betydelser, se Rectus abdominis.

Med dryckesburk brukar man mena en standardiserad, återvinningsbar burk av aluminium eller stålplåt för dryck, vanligen läsk, energidryck, öl eller cider. De förekommer i flera olika storlekar mellan 25 cl och 100 cl. När innehållet är urdrucket lämnas tomburken oftast till återvinning.

Sexpack[redigera | redigera wikitext]

Burkar kan förpackas i sexpack. Tidigare var sexpack sammanfogade upptill med mjukplastringar, men nu är de inslagna i kartong eller plast.

Tillverkningsprocess[redigera | redigera wikitext]

På fabriken matas aluminiumplåt in i en cupper som skär ut mynt och formar dem till ihåliga koppar. Kopparna har större diameter och tjockare väggar än den färdiga burken. Kopparna åker sedan in i en press som pressar dem genom ett antal precisionsringar, den ena mindre än den föregående. Detta gör att tjockleken på koppens vägg minskar och som resultat blir den längre. Detta sker helt utan att den ännu ofärdiga burken värms upp, därför brukar denna process kallas för kallpressning. Burkens botten formas i slutet efter den pressats igenom alla precisionsringarna, sedan kapas den till önskad längd och överblivet material återvinns.

Nästa moment är att burkarna tvättas så att eventuella smörjmedel på burken försvinner. Sedan torkas de i en ugn. Efter det lackeras burkarna invändigt för att drycken inte ska komma i kontakt med metallen.

Här näst målas burkarna i en dekoratörsmålare, som kan måla upp till sex färger samtidigt och upp till 1200 burkar i minuten. Sedan genomgår alla burkarna en kvalitetskontroll, där de röntgas efter sprickor eller hål. Defekta burkar tas genast ur produktionen och återvinns. Burklocken levereras separat och falsas (viks) fast på burken efter fyllning..

Pant[redigera | redigera wikitext]

Aluminiumburkar går att panta i butiker om de har en pantsymbol. Panten för aluminiumburkar infördes den 1 mars 1984 och var då 25 öre. 1987 höjdes panten till 50 öre. Från och med 15 september 2010 till 31 december 2011 finns det både burkar med 1 kr i pant, samt de gamla med 50 öres pant. 50 öresburkar gick att panta till 31 augusti 2012.[1] Panthöjningen beror dels på att få fler att panta sina burkar, dels på att 50-öringen försvinner.

I Finland är panten för alla burkar oavsett storlek (0,2 liter-0,5 liter) 0,15 €.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ab_svenska_returpack/pressrelease/view/hoejd-pant-paa-burken-men-genomslaget-kommer-foerst-naesta-aar-471767 Höjd pant på burken
  2. ^ ”Kierrätysjärjestelmät ja ohjeet”. Suomen Palautuspakkaus Oy. http://www.palpa.fi/kauppa/kauppa-kierratysjarjestelmat. Läst 19 maj 2014.