Dubbelt halvslag

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dubbelt halvslag om egen part)
Hoppa till: navigering, sök
Dubbelt halvslag
Dubbelt halvslag om egen part, här slagen med ett extra varv runt pålen

Dubbelt halvslag är en enkel men stark knop som främst används för förtöjning av båtar till pollare eller förtöjningsringar. Används också ofta för att fästa ändarna vid surrning. Nackdelen med denna knop är att den drar åt sig och kan bli omöjlig att få loss efter att ha belastats.

Knopen kan även slås runt den fasta parten av linan och kallas då för dubbelt halvslag om egen part. Dubbelt halvslag om egen part skall slås två varv runt det föremål linan är fäst.

För att göra knopen lättare att lösa upp kan den göras som två aviga halvslag om egen part, så att man först slår det yttre halvslaget från öglan räknat med sladden ytterst, sedan det inre (kallas även flaggbänd). Om detta aviga halvslag skriver kommendör Carl Smith[1] att de "märkvärdigt nog sällan används och att de är ett utmärkt lämpligt fastgöringssätt, där man vill lämna över så kort sladd som möjligt, såsom vid påstickning av en flagg eller ett toppsegelskot. De aviga halvslagen är lättare att lossa och de håller om möjligt ännu bättre än de rättvända, eftersom just den yttersta sladden kniper så hårt."

Att de två aviga halvslagen inte används oftare, torde nog dels bero på gammal slentrian, dels kanske på att vanliga halvslag om egen part är enklare att göra ifall linan hela tiden måste hållas spänd, vilket nog ofta är fallet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carl Smith: Båtsegling, 1889. p.68
  2. ^ Hjalmar Öhrvall: Om knutar, Stockholm. Albert Bonniers förlag. 1916.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]