Kärleksknop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
1. Trä det fria ögat på en engelsk säckknop genom knopen
2. Den färdiga kärleksknopen
3. Ihopdragen kärleksknop

Kärleksknopen, även kallad Fiskarknop,[1] är en sammanbindningsknop tillika en variant på engelsk säckknop, genom att trä det fria ögat på en engelsk säckknop genom knopen (bild 1).

På så vis skapas en kärleksknop (bild 2) som egentligen består av två överhandsknopar. Denna kunde en sjöman hänga på en flickas dörr och om den var orörd när han återvände behövde han inte bemöda sig att knacka på.

Om den däremot var ihopdragen (bild 3) var han välkommen in.

En tillämpningsvariant är en sjöman som ute på havet friar till sin flicka genom att lägga en snörtamp slagen som bild 2 i ett brev. Det går även att använda två snören, där snöre 1 knopas omkring snöre 2, och snöre 2 knopas omkring snöre 1. Det blir sålunda inget stort öga, som skulle kunna leda tankarna till rep för avrättning medelst hängning.

Den tillbedda svarar genom att lägga tillbaka kärleksknopen i ett svarsbrev. Orörda knopar (bild 2) betyder att friaren är försmådd, hopdraget enligt bild 3 innebär ja till frieriet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pawson, Des (1999). Boken om knopar: Hur du slår och använder mer än 100 olika knopar.. Bo Dahlman (övers.). Stockholm: B. Wahlströms bokförlag AB. sid. 70