Talko

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dugnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tältresning för midsommarfirande i Ylimuonio i finländska Lappland
Taktäckningsdugnad i Aune i Tydal i Norge omkring 1915
Wiktionary small.svg
Svenskspråkiga Wiktionary har ett uppslag om talko.
Wiktionary small.svg
Svenskspråkiga Wiktionary har ett uppslag om dugnad.

Talko är frivilligt arbete som görs av en gemenskap, från att bygga en bystuga till att turvis sköta gårdsplanen åt en sjuk granne.

Till begreppet hör att talko görs i någon mening kollektivt, oftast tillsammans i en större grupp och under en begränsad tid. Som tack brukar talkovärden bjuda på mat och dryck efter avslutat arbete.

Ordet talko är ett exempel på en finlandism, och härstammar sannolikt via finskan från det ryska ordet "toloka" med samma betydelse. I finskan används ordet i plural, i formen talkoot.

Dugnad[redigera | redigera wikitext]

Rikssvenskan har det från norska, ursprungligen fornnordiska, "dugnaðr" (hjälp), hämtade ordet "dugnad", någon gång "dugning", med samma betydelse.[källa behövs] Det finns exempel på att ordet används vardagligt i Sverige.[1][2] Även ordet "arbetsgille" har förekommit på rikssvenska.[källa behövs]

Ating[redigera | redigera wikitext]

Det gotländska ordet ating har samma innebörd.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Det har varit dugnadsdagar i Lomviken. Fönsterluckorna har tagits av och det har städats upp runt gården", Lomvikens webbsida 20 juni 2012 Arkiverad 24 april 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ "Dugningsprincipen fungerar även den här helgen i Örebro. Maten är lagad i förväg av de olika kommuniteterna i stan, och deltagare anmäler var och när de kan tänka sig bidra med arbetsinsatser.", Dagen 25 mars 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]