Dunnottar Castle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dunnottar Castle

Koordinater: 56°56′46″N 2°11′49″W / 56.946°N 2.197°V / 56.946; -2.197

Dunnottar på kartan över Skottland
Red pog.svg
Dunnottar
Dunnottar på kartan över Skottland.

Dunnottar Castle är en slottsruin utanför Stonehaven i Aberdeenshire, Skottland. Beläget på en utskjutande klippa som stupar ner i havet lockas tusentals besökare dit varje år för att se slottet och lära av dess dramatiska historia.

Många kända skottar har besökt Dunnottar, William Wallace, Mary Queen of Scots (Maria Stuart) är kanske de mest kända namnen. Den mest kända enskilda händelsen på slottet var då en liten garnison höll stånd mot Cromwells armé i åtta månader och därmed räddade de skotska kronjuvelerna från förstörelse.

År 1715 dömdes slottets dåvarande ägare Earlen av Marischal för högförräderi för hans medverkan i jakobitupproret och Dunnottar Castle beslagtogs av staten. Efter det bytte slottet ägare vid flertalet tillfällen, men ingen brydde sig om att underhålla det och sakta men säkert förvandlades det till den ruin man kan se idag. 1925 köptes slottet av Weetman Pearson och han började arbetet med att försöka rädda slottet ifrån mer förfall. Slottet ägs fortfarande av släktingar till Weetman Pearson och är öppet för allmänheten.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]