Artdatabanken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dyntaxa)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Artdatabanken är en avdelning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala med uppgift att samla in och bearbeta data om den biologiska mångfalden. Artdatabanken bedömer arternas överlevnadsförutsättningar och upprättar därefter en Rödlista som utkommer vart 5:e år och som lämnas vidare till Naturvårdsverket. Man informerar också allmänhet, företag, press och skolor om arter och deras betydelse i svensk natur[1]. Sedan 2002 utger Artdatabanken tidskriften Fauna och Flora. Artdatabanken driver dessutom databasen Dyntaxa – Svensk taxonomisk databas[2], och tillsammans med Naturvårdsverket rapportsystemet Artportalen för att bevaka och rapportera in observationer av arter som förekommer i landet.

Nationalnyckeln[redigera | redigera wikitext]

Inom ramen för Svenska artprojektet producerar ArtDatabanken det populärvetenskapliga bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna på uppdrag av Sveriges riksdag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabanken, SLU. ”Artfakta, ArtDatabanken”. artfakta.se. http://artfakta.se. Läst 11 november 2016. 
  2. ^ ”Svensk taxonomisk databas – ett verktyg från Artdatabanken”. Dyntaxa. Sveriges lantbruksuniversitet. 19 juni 2012. http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/dyntaxa/. Läst 6 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]