E10 (bränsle)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

E10, bränsle som består av 10 procent etanol och 90 procent bensin.

De flesta bensinmotorer klarar en högre inblandning av etanol än 5 procent, men inte alla och inte alla packningar, slangar etc. Undersökningar i Tyskland har dock visat att 99 % av de bensindrivna bilar som är i trafik kan använda E10. Vidare påstås den högre etanolinblandningen göra att motorerna slits i förtid. Ett problem när man byter från bensin till etanol är att med mer etanol löses smuts i tanken upp, vilket sätter igen bränslesystemet. Det lägre energiinnehållet i etanol gör att bränsleförbrukningen blir aningen högre vid högre etanolinblandning. Delvis kan detta kompenseras av att oktantalet blir lite högre. Listan över bilmodeller som kan tankas med 95 E10 förändras också med tiden. När bränslet infördes och blyfri 95 avskaffades i Finland, trefaldigades försäljningen av 98-oktanig bensin, som fortfarande får innehålla 5 procent etanol (98 E5). Inte heller i Tyskland är 95 E10 så populärt, och övergår allt för många till 98-oktanig bensin försvinner miljövinsten. Bränslets låga popularitet har gjort att lanseringen i Sverige skjutits upp.

En anledning till att E10 inte slagit igenom i Sverige är att E85 finns tillgängligt på de allra flesta stationer och andelen förnybart bränsle därför ändå är relativt hög. Bilar som är konstruerade för E85 kan givetvis även köras på E10. All 95-oktanig bensin som säljs i Sverige har minst 5% etanolinblandning, vilket gör att karburatorsprit inte längre behöver tillsättas.

Enligt allt fler rapporter är inte bränslen som etanol bra för miljön, till följd av vad som kallas ILUC (Indirect land-use change).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]