Eastenders

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Queen Victoria Pub som den såg ut mellan åren 1992-2010

EastEnders, på svenskt skrivsätt "Eastenders", är en populär brittisk daglig TV-serie, så kallad tvålopera (soap opera), som har sänts på public service-kanalen BBC One sedan 1985. Sedan 2000-talet visas dagens avsnitt även i repris senare på kvällen på BBC Three. Den har numera sänts i mer än 6 000 avsnitt.[1] I mars 2020 inställdes produktionen av serien tillfälligt på grund av Coronaviruspandemin och sändningarna drogs ner till två gånger i veckan.[2]

Serien har länge varit landets mest sedda TV-program. Den visas med svenska undertexter på BBC Entertainment i Sverige. Handlingen kretsar kring några familjer som bor vid den fiktiva platsen Albert Square, med bland annat Puben Queen Victoria, i området East End i London.

Konkurrenten ITV har sin motsvarighet i Coronation Street, som sedan 1960-talet också sänds flera kvällar i veckan inför en mångmiljonpublik. De båda dramaserierna slåss inte bara om att vara Storbritanniens mest sedda serier utan också de totalt mest sedda TV-programmen i landet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]