Edessa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grevskapet Edessa 1135
Historisk karta över Syrien under korstågen. Edessa uppe till höger
För en stad i Grekland, se Edessa, Grekland. För ett släkte av insekter, se Edessa (djur).

Edessa var en stad som under antiken byggdes på en plats i norra Syrien som hette Orrhai och som numera heter Urfa eller Şanlıurfa och ligger i södra Turkiet.[1] Den grundades 303 f.Kr. i hellenistisk form av Seleukus I Nicator och uppkallades efter Edessa i Grekland.[2]

Enligt en gammal kristen legend var Edessa huvudstad i Osrhoëniska riket. Korsriddarna intog Edessa 1099 och grundlade där grevskapet Edessa. Denna statsbildning föll till seldjukturkarna 1144.

Legend om Abraham[redigera | redigera wikitext]

Vid staden återfinns Ibrahim Xelil-sjön, "den heliga sjön". Enligt legenden föddes patriarken Abraham i Urfa under kung Nemruds regering. En dag berättade kungen om en dröm han haft. Drömtydarna spådde honom att ett barn skulle födas i staden och utgöra ett hot mot hans makt. Kungen gav då order om att alla nyfödda pojkar skulle dräpas. Abrahams mor, som då var havande, gömde sig i en grotta och där födde hon Abraham. Abraham levde i grottan i 10 år. När han kom ut flyttade han in hos sin far. Abraham började bestrida den polyteism som rådde. När han förstörde avgudabilderna i templet lät kungen gripa Abraham för att bränna honom på bål. Han skulle kastas ned från en kulle in i elden, men enligt legenden förvandlade Gud då elden till vatten och de brinnande vedstockarna till fiskar.

Legenden Abgar den Svarte[redigera | redigera wikitext]

Enligt traditionen kristnades kung Abgar den V "Ukåmå" (den svarte) av Edessa. Kungen led av spetälska och hans läkare kunde inte bota honom. Han hade hört berättas om en vis man i Palestina (Jesus) och att denne hade verksamma botemedel mot sjukdomar. Han skickade en delegation med ett brev till Jesus och inbjöd honom till Edessa för att bota honom. Jesus svarade att han inte kunde komma till Edessa, då han hade andra uppdrag. Men han sände en av sina anhängare, Taddaeus (Mor Addai) och denna botade kung Abgar som till följd omvändes till kristendom. Hans rike Edessa blev senare ryktbar för denna händelse och för innehavet av de nämnda brev som utväxlades mellan Abgar och Jesus. Besökare från nästan alla kristna länder kom till Edessa för att se breven och kanske få en avskrift av dem. [3]

Edessa blev ett betydande centrum för kristendomen i Syrien och den kristna blomstringstiden varade fram till 500-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Store norske leksikon/ Syria
  2. ^ Evans, Craig A., The interpretation of scripture in early Judaism and Christianity, (T & T Clark International, 2000), 250.
  3. ^ Denna händelse finns beskriven i historikern Eusebios av Caesareas Kyrkohistoria (I.13; II.1) (från 300-talet e. Kr.)