Edificio Mirador, Madrid

Edificio Mirador
Bostadshus
Land Spanien
Region Madrid
Distrikt Sanchinarro, Hortaleza
Kommun Madrid
Läge c/ Princesa de Éboli, 13-21
 - koordinater 40°29′15.9″N 3°39′16.8″V / 40.487750°N 3.654667°V / 40.487750; -3.654667
Höjd 63,4 m (21 våningar)
Skapare Arkitekter: MVRDV och Blanca Lleó
Stil Postmodernism
Material Sten, betong, kakel
Datum 2005
Priser: Premio de Urbanismo, Arquitectura y Obra Pública av Ayuntamiento de Madrid (2006)

Edificio Mirador är en byggnad i postmodern arkitektur. Den återfinns i stadsdelen Sanchinarro (Hortaleza), i norra Madrid (Spanien). Den konstruerades av den nederländska arkitektbyrån MVRDV i samarbete med arkitekten Blanca Lleó, Madrid. Byggnaden innehåller 156 lägenheter.

Byggnaden har en höjd av 63,4 meter med 21 våningar med bostadslägenheter. Det mest anmärkningsvärda är den stora centrala öppningen som befinner sig 36,8 meter över marken. I den finns en gemensam trädgård och en vacker utsikt mot Sierra de Guadarrama, något som gett byggnaden dess namn (mirador=utsiktspunkt).

Idén med projektet är att denna byggnad ska visa ett traditionellt kvarter i ett förortsområde men placerat i vertikal position, varför mellanterrassen motsvarar innergården i ett kvarter och de olika färgerna i fasaderna och de skilda bostadstyperna kommer av den diversifiering som man normalt hittar i ett traditionellt kvarter.

En konstruktion av block[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden består av nio oberoende block runt öppningen.[1] Man kan skilja mellan blocken från utsidan tack vare de olika färgtonerna och olikheter i stenar, betong och kakel. De vita, grå och svarta bygger, medan de orangefärgade markerar förbindelserna i byggnaden. Vart och ett av dessa block har sin egen planlösning, varför man erbjuder åtminstone nio olika typer av lägenheter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Edificio Mirador, 15 april 2012.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.archidose.org Arkiverad 9 september 2013 hämtat från the Wayback Machine.(spanska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]