Egentliga hackspettar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Egentliga hackspettar
Melanerpes striatus001.jpg
Haitispett (Melanerpes striatus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHackspettartade fåglar
Piciformes
FamiljHackspettar
Picidae
UnderfamiljEgentliga hackspettar
Picinae
Vetenskapligt namn
§ Picinae
Hitta fler artiklar om fåglar med

Egentliga hackspettar (Picinae) är en underfamilj i familjen hackspettar. De förekommer i skogsbiotoper och flertalet arter lever i tropikerna men några arter förekommer så långt norrut som på tajgan. Till och med de nordligast häckande arterna är stannfåglar eller strykfåglar. De tillbringar största delen av sitt liv med att klättra uppför stammen av träd, främst i jakt på föda. Ofta flyger de bara från träd till träd. De börjar ofta födosöket långt nere på stammen och med raska hoppande språng klättrar de sedan antingen rakt uppför eller skruvar sig runt trädstammen, däremot aldrig med huvudet nedåt.

De har en mycket kantig och kilformig näbb och näsborrarna är täckta med borst. Fötterna är korta och yttre baktån är längst. Mellanfoten är beklädd med en enkel rad av stora plåtar eller sköldar. Färgen på deras fjäderdräkter är främst grönt, gult, svart och vitt i olika kombinationer och med inslag av rött. De har ett kort och skarpt läte, men deras främsta lockläte gör hanarna genom att trumma med näbben mot en stam, men ibland även konstruktioner skapade av människan. De ruggar bara en gång om året och hackar själva hålen för sina bon.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Enligt Clements et al. 2011.[1] Artantalen i uppräkning här nedan är ungefärliga och många arter delas in sin tur upp i en mängd underarter.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2011) The Clements checklist of birds of the world, Version 6.6 (xls) Arkiverad 16 november 2012 hämtat från the Wayback Machine., <www.birds.cornell.edu/clementschecklist>, läst 2012-03-17