Eivør Pálsdóttir

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eivør Pálsdóttir.

Eivør Pálsdóttir [ˈaivœɹ ˈpɔlsˌdœʰtəɹ] född 21 juli 1983 i Syðrugøta, Färöarna, är en färöisk sångerska.

Eivør är en sångerska som sjunger i olika musikstilar, bland annat jazz, folkmusik, country, popmusik och klassisk.

Eivør är dotter till Sædis Eilifsdóttir och Páll Jacobsen. Hon är oftast känd under sitt förnamn, Eivør, vilket kommer ifrån det färöiska kvinnonamnet Eyðvør. Eivør påminner ofta om Björk Guðmundsdóttir och är idag en av Islands största icke-isländska sångerskor. Hemma på Färöarna är hon en av de största sångerskorna, och i Danmark och Skandinavien är hon mycket stor.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

När Eivør var tolv år reste hon med en färöisk manskör till Italien där hon skulle sjunga solo. Året efter gjorde hon sitt första framträdande i färöisk television och vann en musiktävling samma år. År 1999, när hon var femton år gammal, gick hon med i rockbandet Clickhaze.

År 2000 släpptes hennes första skiva, ett självbetitlat album. Albumet innehöll klassiska ballader från Färöarna med gitarrer och bas, en hel del jazzinfluenser och texter skrivna av kända färöiska textförfattare. Några av låtarna sjöngs på danska men resten på färöiska. Flera av låtarna hade hon själv skrivit, och vid den tiden räknades hon redan som en professionell musiker.

Clickhaze, bandet som Eivør var med i, vann år 2001 tävlingen Prix Føroyar och år 2002 åkte hon till Reykjavik för att studera musik (klassisk och jazz). Färöarnas mentor för musik, Kristian Blak, inbjöd henne att vara den främsta sångerskan i jazzgruppen Yggdrasil och det första albumet kom redan samma år. Bandet gjorde en turné i bland annat Sverige, Grönland, Danmark (Roskildefestivalen) samt Island, vilket blev en stor framgång.

Efter att hennes andra soloalbum, Krákan, släpptes blev Pálsdóttir nominerad till isländska musikpriset Íslensku tónlistarverðlaunanna i inte mindre än tre kategorier år 2003. Hon fick pris som bästa sångerska och för bästa framträdande.

Eivørs skiva eivør, som släpptes i november 2004, blev, tillsammans med kanadensaren Bill Bourne, det bäst säljande färöiska musikalbumet i USA och Kanada.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia