Ekelund, Linneväveriet i Horred

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ekelund
HuvudkontorSverige Horred
BranschTextilföretag
Övrigt
SloganMaster weavers since 1692
Webbplatshttp://ekelunds.se/

Ekelund, Linneväveriet i Horred AB är ett svenskt textilt familjeföretag, som producerar dukar, handdukar, bordslöpare, servetter, diskdukar, babyfiltar och liknande av linne och bomull.

Ekelund är sannolikt världens äldsta textila familjeföretag. I arton generationer – sedan 1400-talet – har släkten tillverkat textilier. Den nuvarande generationen Ekelund härstammar från Börje Larsson (född 1540). Det är dock inte förrän 1692 som man kan skönja konturerna av vad som idag är det moderna företaget Ekelund.

År 1692 dömdes Ingemar Larsson för olaga textilhandel vilket då påvisade en större verksamhet. Ekelunds första VD var en kvinna vid namn Marta Ingemarsdotter, dotter till Ingemar.

Bland företagets kunder återfinns det svenska kungahuset. Den första leveransen till hovet skedde 1878, efter att kronprins Gustaf (V) besökt väveriet året innan. Ekelund har även levererat till hovet under Gustaf VI Adolfs och Carl XVI Gustafs regeringstider, senaste gången år 2009 till den Officiella Bröllopsserien till kronprinsessans giftermål där en del av inkomsterna skänktes till välgörande ändamål.

1996 levererade Ekelund bordsdukar och servetter till Kreml. Även kejsar Akihito av Japan finns bland kunderna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]