Ekholmsnäsbacken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ekholmsnäsbacken, 2016.
Ekholmsnäsbacken, 2016.

Ekholmsnäsbacken är en skidbacke belägen vid EkholmsnäsLidingö öster om Stockholm. Backen är till stor del konstgjord, och började anläggas på 1960-talet.

1982 anordnades en internationell parallellslalomtävling i Ekholmsnäsbacken. Den TV-utsända galan samlade cirka 30 000 åskådare, den då största publiksiffran någonsin på ön. Sedan Ingemar Stenmark skadats och andra storåkare kört ur blev det Lars-Göran Halvarsson som vann tävlingen.

Bengt-Erik Grahn var en ofta sedd skidåkare i backen på helgerna under hans utbildningstid till gymnastiklärare på Bosöns idrottshögskola på 1960-talet.

Anläggningen drivs idag av ett privat företag. I backen finns en modern ankarsläplift, uthyrning av skidutrustning och värmestuga med servering, och kvällsbelysning. I backutrustningen ingår ett antal snökanoner som tar sitt vatten från Kyrkviken och en pistmaskin. Backen har en fallhöjd på cirka 70 m. Lidingö slalomklubb använder Ekholmsnäsbackens teknikbacke, till höger om huvudbacken, för träning några dagar i veckan och parallellt Gesunda-backen på Gesundaberget i Dalarna som Ekholmsnäsbacken har ett samarbetsavtal med.

Framtida planer[redigera | redigera wikitext]

Företaget som driver anläggningen drog på sig stora skulder under 2006-2007 genom omfattande investeringar, bland annat en helt ny lift, i kombination med mycket dåliga vintrar, vilket ledde till en hotande konkurs. I samband med att ekonomin blev känd uttalade sig Paul Lindquist att "Lidingö stad inte ger bidrag till skuldsanering av privata företag". I september 2008 beslutade dock Lidingö stad att skjuta till ett engångsbelopp för att backen skulle kunna drivas vidare åtminstone under säsongen 2008/2009. Efter den fina skidsäsongen 2009 med mycket besökare beslutade Lidingö stad att garantera ett utökat årligt kapitalstöd för att säkra verksamheten åtminstone fram till 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]