Ekkerøya

Från Wikipedia

Ekkerøya är en cirka 5,5 kilometer lång och 1,5 kilometer bred "skoformad" halvö i nordligaste Norge, förbunden med fastlandet via en smal landremsa cirka 15 kilometer öster om Vadsø. Berggrunden utgörs av sandsten men även andra sedimentära bergarter förekommer, som bedöms avsatta för 500-600 miljoner år sedan. Halvön avgränsas mot havet av mestadels smala sandstränder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De 900 år gamla vikingatidsgravarna på Ekkerøya stammar antagligen från en handelsstation belägen långt upp i nordost från den fasta norska bebyggelsen och den är bland de östligaste spåren av norsk bosättning från denna tiden[1]. Från 1500-talet och fram till omkring 1960 hade halvön en stabil bosättning, men i och med att ekonomiska grunden för fiske och fiskindustri försämrades och ersättningsnäringar saknades skedde en avfolkning.

Under andra världskriget byggde tyskarna bunkrar och ammunitionsförråd i berget Sandflåget och rester av det finns kvar 2018.

Ekkerøy fiskeläge[redigera | redigera wikitext]

Ekkerøy är ett litet fiskeläge på halvön med färre än 50 fastboende där turism, särskilt fågelskådare, utgör en inkomstkälla och sysselsättningen i övrigt är väsentligen arbetspendling till Vadsø. I samhället finns en sommaröppen museianläggning bestående av en lanthandel (numera sommarkafé), fiskebodar som bland annat varit räkkokeri, trankokeri och en mindre fågelutställning[2].

I Ekkerøy ligger museigården Kjeldsenbruket.

Ekkerøya naturreservat[redigera | redigera wikitext]

År 1983 avsattes de sydöstra, östra och delar av de nordliga sandiga strandremsorna och fågelfjället till naturreservat[3]. Det kom att omfatta 160 hektar varav 70 hektar land för att skydda dels fågelfjället men även växtbiotopen där praktnejlika ingår, som i Norge enbart finns i östra Finnmark. Övriga floran är den gängse för området inklusive förekomst av fjällsippa, fjällglim och hjortron. På fågelfjället dominerar tretåig mås med mer än 20 000 häckande par 1979[4]. Alförrädare övervintrar i vattnen och även en del icke häckande exemplar finns kvar över somrarna. Långflyttaren kustlabb häckar i området och är en predator på den tretåiga måsen. Riklig förekomst av vadare finns inom naturreservatet och dess omgivningar och inkluderar bland andra strandskata, roskarl och brushane.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Askheim, Svein. ”Ekkerøy” (på norska). Store norske leksikon. Norska universitet m. fl. https://snl.no/Ekker%C3%B8y. Läst 11 november 2018. 
  2. ^ ”Kjeldsenbruket” (på norska). Varanger museum. http://www.varangermuseum.no/besok-oss/besokssteder/kjeldsenbruket/. Läst 11 november 2018. 
  3. ^ ”Forskrift om fredning for Ekkerøya naturreservat, Vadsø kommune, Finnmark” (på norska). Miljøverndepartementet, Oslo, Norge. https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1983-01-28-122. Läst 11 november 2018. 
  4. ^ ”Ekkerøya naturreservat” (på norska). Fylkesmannen i Finnmark, Norge. https://faktaark.naturbase.no/?id=VV00000058. Läst 11 november 2018. 

Bilder från Ekkerøya[redigera | redigera wikitext]