Eleonore Erdmuthe av Sachsen-Eisenach

Från Wikipedia
Eleonore Erdmuthe av Sachsen-Eisenach

Eleonore Erdmuthe av Sachsen-Eisenach , född 1662, död 1696, markgrevinna av Brandenburg-Ansbach och kurfurstinna av Sachsen. Dotter till Johan Georg I av Sachsen-Eisenach och Johannetta av Sayn-Wittgenstein. Gift 1681 med markgreve Johan Fredrik av Brandenburg-Ansbach, gift 1692 med kurfurst Johan Georg IV av Sachsen. I sitt första äktenskap blev hon mor till den brittiska drottningen Caroline.

Hennes andra äktenskap arrangerades av hennes blivande svärmor för att förhindra hans relation med Magdalene Sibylle von Neidschutz och blev olyckligt; Johan Georg gjorde Sibylla till Sachsens första officiella mätress och levde med henne separerad från Eleonora, som fick bo ensam i det officiella residenset Hofe. Maken försökte vid ett tillfälle mörda henne med svärd, men förhindrades av sin bror, August den starke, som därvid fick en livslång skada i handen.

Eleonora fick två missfall och en skengraviditet under äktenskapet. Hon anförtrodde sig till den brittiske diplomaten George Stepney, som skildrar henne i sina skrifter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Anna Sofia av Danmark
Kurfurstinna av Sachsen (ej regent)
16921694
Efterträdare:
Christiane Eberhardine av Brandenburg-Bayreuth