Elfen Lied

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elfen Lied
Elfen Lied Logo.svg
Genre Action, drama, romantik, skräck, science fantasy
Manga
Mangaka Lynn Okamoto
Förlag Shueisha
Publicering Juni 2002 – November 2005
Volymer 12
TV-anime
Elfen Lied
Regissör Mamoru Kanbe
Studio Arms
Sändes på AT-X
Sändes först 25 juli 2004 – 17 oktober 2004
Antal avsnitt 13
Anime- och mangaportalen

Elfen Lied (japanska: エルフェンリート, Erufen Rīto) är en japansk manga och animeserie som handlar om en mystisk och dödlig avart av behornade människor, så kallade dicloner, samt förstörelsen de orsakar bland mänskligheten. Fokuset förändras dock från att beskriva diclonernas skrämmande sidor till att skildra de mörkare sidorna av människans natur ju längre serien fortskrider.

Ursprungligen var Elfen Lied en manga, skapad av Lynn Okamoto, och publicerades som följetong i tidningen Weekly Young Jump från 2002 och fram till dess tolfte volym, 2005. Senare skapades en anime av den ofullbordade mangan, vilket orsakade att handlingen skiljer sig mellan de två versionerna. Animen sändes för första gången i Japan år 2004, det första avsnittet sändes 25 juli och det sista avsnittet sändes 17 oktober. En fristående episod sändes 21 april 2005 för att tillhandahålla vidare information om bakgrundshistorien.

Namnet Elfen Lied är taget efter den tyska poeten Eduard Mörikes dikt Elfenlied (Älvosång eller Alvsång). Elfen Lied uttalas [ɛlfənn liːt].

Både mangan och animen innehåller en hel del sadism, våld, blod och nakenhet. Serien tar även upp mycket känsliga samhällsproblem som mobbning, utanförskap och pedofili på ett mycket exponerande och medvetet obehagligt sätt. I USA rekommenderas animen från arton års ålder av utgivaren ADV Films.

Serien är inte utgiven i Sverige. Den finns i region 2-utgåva på DVD i Tyskland, Storbritannien, Spanien och Frankrike med motsvarande språkdubbningar inkluderade.[1][2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen i Elfen Lied utspelar sig i Kamakura i Japan och kretsar kring att en behornad art av människosläktet, kallade dicloner, nyss har utvecklats genom en mutation. Flera forskare är nu rädda för att diclonerna skall utplåna människan i sin iver att bli den överlägsna arten. På grund av detta tillfångatas diclonerna och förs till ett laboratorium, någonstans utanför den japanska kusten för säker förvaring. De utsätts där för ett antal plågsamma experiment.

Diclonerna ser ut som vanliga människor, med undantag för de korta hornen på huvudet. Hornen är det enda yttre synliga tecknet som avslöjar att en person är en diclon, och diclonkaraktärerna i serien döljer därför sina horn med hjälp av bland annat hårband och liknande. En speciell förmåga som diclonerna har och som gör dem dödligt farliga är dock att de har fyra "osynliga armar", kallade vektorer, som skjuter ut från deras ryggar. Dessa speciella organ kan skära genom kött och ben, och diclonerna kan använda dem för att döda människor, men de kan också gå igenom en kropp utan att orsaka någon skada.[3]

En av de mest våldsamma diclonerna är Lucy, en ung, rosahårig flicka som med sina övernaturliga krafter lyckas slå sig ut ur sitt fängelse. På vägen ut mördar hon brutalt och kallblodigt alla vakter som försöker stoppa henne. I ett sista försök från laboratoriepersonalens sida att stoppa hennes flykt från laboratoriet beordrar de att hon ska skjutas. Lucy faller i havet, men är hon verkligen död?

Ett par dagar efter Lucys flykt hittar kusinerna Kouta och Yuka en ensam och naken flicka som drivit i land på stranden. Hon tycks inte kunna prata ordentligt, för det enda ord hon kan yttra är "Nyu". De båda bestämmer sig för att ta hand om den vilsna flickan och eftersom hon inte verkar minnas sitt namn så kallar de henne för Nyu. Men det verkar vara något underligt med "Nyu". Varför är hon jagad av en elittrupp med vakter? Och vad är egentligen de där hornen hon har för någonting?

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Japansk röst
Lucy/Nyu Kobayashi Sanae
Nana Matsuoka Yuki
Kouta Suzuki Chihiro
Yuka Noto Namiko
Mayu Hagiwara Emiko
Kurama Hosoi Osamu
Bando Nakata Joji

Anime[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Animen har tretton avsnitt, nedan listas avsnitten i nummerordning med angivande av tyska, japanska och engelska titlar.

 1. Begegnung - 邂逅 - Change Meeting
 2. Vernichtung - 掃討 - Cleaning Up
 3. Im Innersten - 胸裡 - Deep Feelings
 4. Aufeinandertreffen - 触撃 - Touching Strike
 5. Empfang - 落掌 - Receipt
 6. Herzenswärme - 衷情 - Innermost Feelings
 7. Zufällige Begegnung - 際会 - Confrontation
 8. Beginn - 嚆矢 - The Beginning
 9. Schöne Erinnerung - 追憶 - Reminiscence
 10. Säugling - 嬰児 - Infant + RainShower
 11. Vermischung - 錯綜 - Complication
 12. Taumeln - 泥濘 - Quagmire
 13. Erleuchtung - 不還 - No Return

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Erufen rîto”. http://www.imdb.com/title/tt0480489/?ref_=fn_al_tt_1. Läst 4 april 2016. 
 2. ^ ”Inofficiell wiki-sida”. http://elfen-lied.wikia.com/wiki/Elfen_Lied_(Manga). Läst 4 april 2016. 
 3. ^ ”Inofficiell wiki-sida”. http://elfen-lied.wikia.com/wiki/Vectors. Läst 4 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]