Elfen Lied

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elfen Lied
Genre Action, drama, romantik, skräck,
TV-anime
Elfen Lied
Regissör Mamoru Kanbe
Studio ARMS
Sändes på AT-X
Sändes först 25 Juli 2004 – 17 Oktober 2004
Antal avsnitt 13
Manga
Mangaka Lynn Okamoto
Förlag Shueisha
Publicering Juni 2002 – November 2005
Volymer 12
Anime- och mangaportalen

Elfen Lied (エルフェンリート, Erufen Rīto) är en manga som handlar om en mystisk och dödlig avart av tvehornade människor, så kallade dicloner, samt förstörelsen de orsakar bland mänskligheten. Den ändrar dock fokus från diclonernas skrämmande sidor till människans mörkare natur ju längre serien fortskrider.

Ursprungligen var Elfen Lied en manga skapad av Lynn Okamoto och publicerades som följetong i tidningen Weekly Young Jump, fram till dess tolfte volym. Senare skapades en anime av den ofullbordade mangan, vilket orsakade att handlingen skiljer sig mellan de två versionerna, och sändes för första gången i Japan den 25 juli 2004. En fristående episod släpptes den 21 april 2005 för att tillhandahålla vidare information om bakgrundshistorien.

Namnet Elfen Lied är taget efter poeten Eduard Mörikes tyska dikt Elfenlied (Älvosång eller Alvsång). Elfen Lied uttalas [ɛlfənn liːt].

Både animen och mangan innehåller en hel del sadism, våld, blod och nakenhet. Serien tar även upp mycket känsliga samhällsproblem som mobbning, utanförskap och pedofili på ett, även i animegenren, mycket exponerande och medvetet obehagligt sätt. I USA rekommenderas animen från arton års ålder av utgivaren ADV Films.

Serien är inte utgiven i Sverige, trots sina stora försäljningssiffror i USA. Den finns dock i region 2-utgåva på DVD i Tyskland, Storbritannien, Spanien och Frankrike med motsvarande dubbningar inkluderade.[1][2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Diclonius, en muterad tvåhornad art av släktet Homo Sapiens har utvecklats. Nu är flera forskare rädda att dicloniussläktet skall utplåna människan i sin iver att bli den överlägsna arten. På grund av detta tillfångatas de och förs till ett laboratorium vid namnet "National Research Institute on Human Evolution", någonstans utanför den japanska kusten för säker förvaring. De utsätts där för ett antal plågsamma experiment.

En av de mest våldsamma diclonii är Lucy, en ung, rosahårig flicka som med sina övernaturliga krafter lyckas slå sig ut ur sitt fängelse. På vägen mördar hon brutalt och kallblodigt alla vakter som försöker stoppa henne under loppet på fem minuter. Hon kan styra 4 transparenta telekinetiska armar, så kallade vektorer som skjuter ut från hennes rygg. De kan skära genom kött och ben men också gå igenom en kropp utan att orsaka någon skada. Diclonii ser ut som vanliga människor med undantag för mindre horn som karaktärerna i serien döljer med hjälp av bland annat hårband och liknande. Hornen är den enda yttre synliga markeringen för diclonius-arten. I ett sista försök från personalens sida beordrar de att hon ska skjutas, men kulan går inte igenom metallhjälmen hon bär då, utan tillfogar henne bara en till synes mindre skada. Lucy faller i havet, men är hon verkligen död?

Kusinerna Kouta och Yuka hittar ett par dagar senare en ensam och naken flicka som drivit i land på stranden. Hon tycks inte kunna prata ordentligt, för det enda ord hon kan yttra är "Nyu". De båda bestämmer sig för att ta hand om den vilsna flickan och eftersom hon inte verkar minnas sitt namn blir hon döpt till Nyu. Men det verkar vara något underligt med "Nyu". Varför är hon jagad av en elittrupp med vakter? Och vad är egentligen de där hornen hon har? Det verkar som att de inte lyckades ta död på Lucy i alla fall.

Forskningsinstitutet som Lucy lyckats rymma från bestämmer sig sedan för att söka upp och lönnmörda Lucy. Till deras hjälp lejar de ett specialtränat elitförband kallat Special Assualt Team (SAT).

De "osynliga armarna"[redigera | redigera wikitext]

Vektorerna (vectors/receptors) är Diclonius-artens osynliga och telekinetiska armar. De har olika längd baserat på åldern av användaren. De kan ändra vibrationsfrekvens, vilket ger dem förmågan att gå igenom fast materia, ta på fast materia och skära igenom olika mjuka substanser. Forskarna vid "National Research Institute on Human Evolution" tror att dessa osynliga och livsfarliga armar kommer ifrån de korta horn som sticker ut vid tinningen på kraniet. Hornen antas ge utrymme för kraftigare hjärnkapacitet, och just därifrån kommer de "psykiska" krafterna ifrån. De används bland annat av huvudpersonen Kaede (alias Lucy) till de över 10.000 mord denne har begått genom att exempelvis skära av huvudet eller dela personer i två delar strax ovanför bäckenet och så vidare.[3]

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Japansk Röst
Lucy/Nyuu Kobayashi Sanae
Nana Matsuoka Yuki
Kouta Suzuki Chihiro
Yuka Noto Namiko
Mayu Hagiwara Emiko
Kurama Hosoi Osamu
Bando Nakata Joji

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Avsnitten har tyska titlar.

 1. Begegnung - 邂逅 (Change Meeting)
 2. Vernichtung - 掃討 (Cleaning Up)
 3. Im Innersten - 胸裡 (Deep Feelings)
 4. Aufeinandertreffen - 触撃 (Touching Strike)
 5. Empfang - 落掌 (Receipt)
 6. Herzenswärme - 衷情 (Innermost Feelings)
 7. Zufällige Begegnung - 際会 (Confrontation)
 8. Beginn - 嚆矢 (The Beginning)
 9. Schöne Erinnerung - 追憶 (Reminiscence)
 10. Säugling - 嬰児 (Infant + RainShower)
 11. Vermischung - 錯綜 (Complication)
 12. Taumeln - 泥濘 (Quagmire)
 13. Erleuchtung - 不還 (No Return)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Erufen rîto”. http://www.imdb.com/title/tt0480489/?ref_=fn_al_tt_1. Läst 4 april 2016. 
 2. ^ ”Inofficiell wiki-sida”. http://elfen-lied.wikia.com/wiki/Elfen_Lied_(Manga). Läst 4 april 2016. 
 3. ^ ”Inofficiell wiki-sida”. http://elfen-lied.wikia.com/wiki/Vectors. Läst 4 april 2016.