Elias Ringqvist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elias Ringqvist
Född1 november 1981 (40 år)
MedborgarskapSverige
SysselsättningSkådespelare, konstnär, röstskådespelare, låtskrivare, musikproducent
Redigera Wikidata

Elias Ringquist, född den 1 november 1981, är en svensk skådespelare, sångare, låtskrivare och musiker. År 2008 var han en av sexton finalister i Idol 2008. Under pseudonymen Shy har han medverkat på album med bland andra Håkan "Frispråkarn" Bäckman och hiphop/soul-projektet Jeppe/Shy. Sedan 2011 har Ringquist givit ut egen musik under labeln Shymusic. Han är son till artisten och sångerskan Camilla Ringquist.

Som barn arbetade Ringqvist tidvis som filmskådespelare (se nedan). Han var även påtänkt att spela rollen Sune i julkalendern Sunes jul 1991 men förbjöds av Ingmar Bergman och Bille August att medverka[1]; orsaken var att TV-serien Den goda viljan skulle ha premiär vid jultiden samma år, och att TV-publiken inte ansågs kunna ta Ringqvists rollfigur i denna serie på allvar om de blivit vana att se honom som Sune.

Ringquist är även en välanlitad röstskådespelare och driver webbplatsen Röstproduktion Sthlm. 2019 medverkade han i Netflix-serien "Livet på dansakademien" i rollen som Ramiro (svenska rösten).

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sören Olsson (10 december 2013). ”Sören Olsson om Sunes jul”. Sveriges Television. https://blogg.svt.se/oppet-arkiv/soren-olsson-om-sunes-jul/. Läst 16 december 2013.