Den goda viljan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den goda viljan
Genre Drama
Regissör Bille August
Manus Ingmar Bergman
Medverkande Samuel Fröler, Pernilla August
Musik Stefan Nilsson
Antal avsnitt 4
Längd (per avsnitt) 70-90 (totalt 330) minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Producent Ingrid Dahlberg[1]
Sändning
Originalkanal SVT1 (1991–1991)[2]
Originalvisning 1991
Externa länkar
IMDb  SFDb

Den goda viljan är en svensk tv-miniserie från 1991, regisserad av Bille August med manus av Ingmar Bergman. Den klipptes också om till en långfilm, som hade biopremiär 1992. Långfilmen tilldelades Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1992.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Teologistudenten Henrik Bergman, ett porträtt av Ingmar Bergmans far som egentligen hette Erik Bergman, blir hembjuden till sin kamrat Ernst Åkerbloms föräldrar. Där träffar han Anna Åkerblom, Ernsts syster. Henrik har dock redan en fästmö, servitrisen Frida. Trots detta träffas Anna och Henrik en tid innan hon bryter med honom. Efter en tids sjukdom tar hon kontakt igen med Henrik när han har prästvigts. Han har fått tjänst som brukspräst i Forsboda, som i verkligheten var Forsbacka i Valbo församling, och friar till henne.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien, med Sveriges Television som huvudproducent i samverkan med utländska medproducenter, är det första verket i en löst sammansatt trilogi – följd av långfilmen Söndagsbarn (1992) och miniserien Enskilda samtal (1996) – kring Ingmar Bergmans föräldrar och vissa egna barndomsminnen. Serien i fyra delar av långfilmslängd hade premiär på Sveriges Television den 25 december 1991. Som brukligt sammanställdes det avkortade materialet även till en biograffilm i långfilmsformat. Bioversionen hade premiär den 2 oktober 1992.

Huset från filmen ligger i Ransjö i Härjedalen.

För sin insats tilldelades Pernilla August en Guldbagge som Bästa kvinnliga huvudroll och Ingmar Bergman fick pris som Bästa manusförfattare.

Bioversionen vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1992.

Berättelsen finns även utgiven i bokform med samma titel på Norstedts förlag (1991).

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den goda viljan, 1992, eftertexter, läs online
  2. ^ Svensk mediedatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]