Elladan och Elrohir

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Elladan och Elrohir är två fiktiva karaktärer i J.R.R. Tolkiens berättelser om Midgård, söner till Elrond Halvalv och Celebrían och äldre bröder till Arwen.

De föddes år 130 i den Tredje Åldern och de har en yngre syster, Arwen.

Bröderna var vänner och kompanjoner med utbygdsjägarna i norr och hjälpte till att försvara resterna av Arnor mot ondska efter dess förstörelse och det norra konungadömets fall. Fem hundra år före Ringens Krig kom Celebrían att tillfångatas och torteras av orcher. Elladan och Elrohir räddade henne och dräpte orcherna och deras fader läkte hennes skador, men hon kom snart att färdas till Midgård. Ända sedan dess kom de att ha ett speciellt hat mot orcherna för att deras moder led av deras gärningar. Under Ringens Krig stred de tillsammans med Aragorn i slaget vid Pelenors Slätt i Gondor.

Liksom deras syster, fader och farbror kunde de välja om de ville bli dödliga eller odödliga. Eftersom de stannade kvar i Vattnadal efter deras faders resa till Valinor är det många som tror att de valde dödligheten. Dock skrev Tolkien aldrig vad de valde men noterade att de tilläts att ”försena” sina val. Det finns inget skrivet om vilken av tvillingarna som är äldst men varje gång de nämns som ett par är alltid Elladan skriven först och många historiker har accepterad att Elrohir är den yngre av dem.

Elladan och Elrohir gör ett framträdande i Peter Jacksons Ringarnas herre vid slutet av Konungens återkomst när Aragorn krönts till konung och de framträder även i det relaterade kortspelet Ringarnas Herre. De är ett par av modeller i Warhammerspelet som bygger på Ringarnas herre och är då ett tvillingpar.

Elladan betyder “Halvmänniska” eller snarare “Alv-Dúnadan” som syftar på hans förfäder från både alverna och människorna (Edain). Elrohir betyder ”Alv-ryttare”, efter hans skicklighet som ryttare.