Elsa Håstad

Från Wikipedia
Elsa Håstad
Född7 augusti 1970 (53 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningDiplomat
Befattning
Sveriges ambassadör i Albanien (2019–)
MakeKristoffer Leandoer
BarnJonatan Håstad (f.1996) Miriam Håstad (f. 2000)
FöräldrarArnold Wesker
Disa Håstad
Redigera Wikidata

Elsa Sara Mariann Håstad, född 7 augusti 1970, är en svensk diplomat, biståndsarbetare och Rysslandskännare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elsa Håstad är dotter till Disa Håstad som då var Dagens Nyheters Moskva-korrespondent, och fick som barn gå fem år i sovjetisk skola. Hon har en fil-kand-examen vid Stockholms universitet i ämnena ryska, statsvetenskap och socialantropologi.[1]

Elsa Håstad arbetar sedan 1997 med mänskliga rättigheter, främst i före detta Sovjetunionen. Hon tjänstgjorde 1997–1999 vid UNDP, FN:s utvecklingsorgan, för att arbeta med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Vitryssland (nuvarande Belarus). År 1999 anställdes hon av Sida där hon arbetade med inriktning mot Ryssland, Ukraina, Centralasien och Norra Kaukasus.

Mellan 2008 och 2011 arbetade hon på Sveriges ambassad i Hanoi med mänskliga rättigheter. År 2011 blev hon avdelningschef på Sida, där hon arbetat med inriktning mot Colombia, Guatemala och Bolivia, Östeuropa samt Västra Balkan.

Den 1 september 2019 tillträdde hon tjänsten som svensk ambassadör i Tirana.[2] Under Sveriges EU-ordförandeskap 2023 tjänstgjorde Håstad i Albanien.

Elsa Håstad har suttit i styrelsen för World Childhood Foundation och Hugo Stenbecks Stiftelse. Håstad har även varit mentor för ledarskapsprogrammet på Anna Lindh Academy.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Elsa Håstad är dotter till journalisten Disa Håstad och den brittiske dramatikern Arnold Wesker.[3] Hon är gift med Kristoffer Leandoer och mor till artisten Jonatan Leandoer, känd under artistnamnet Yung Lean och Miriam Leandoer Håstad. Elis Håstad är hennes morfar och Torgny Håstad är hennes morbror.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Diplomatiska titlar
Företräddes av
Johan Ndisi
 Sveriges ambassadör i Tirana
2019–
Sittande