Elvanse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Elvanse är ett läkemedel som används vid behandling av ADHD. Det är det enda ADHD-läkemedel som innehåller lisdexamfetamin och som är godkänt för behandling av ADHD hos vuxna i Sverige[1].

Tidigare var Elvanse endast godkänt för behandling av barn och ungdomar, samt ungdomar som fortsätter sin behandling in i vuxen ålder, men i mars 2015 blev Elvanse också godkänt för nyinsättning hos vuxna.[2]

Elvanse har i studier visat sig ha god effekt vid behandling av ADHD hos både vuxna och barn. Enligt en studie hade läkemedlet bättre effekt än metylfenidat, det aktiva ämnet i de läkemedel som i hög utsträckning än i dag används för behandling av ADHD. Resultatet i studien var att 75 % av patienterna som behandlades med Elvanse förbättrades medan siffran för metylfenidat var 58,9 %[3].

Det aktiva ämnet i Elvanse är lisdexamfetamindimesylat, vilket är ett amfetaminsalt bundet till aminosyran lysin, ett farmakologiskt inaktivt ämne som genom hydrolys i de röda blodkropparna bryts ned till lysin och dexamfetamin, det aktiva ämnet. Läkemedlet ger enligt studier effekt i 13–14 timmar [4]. Eftersom det aktiva ämnet bryts ned till dexamfetamin successivt har en dos som intas på morgonen effekt under större delen av dagen. Det har fördelar jämfört med snabbverkande preparat eftersom dessa behöver intas flera gånger under dagens gång. Elvanse har på grund av sin långsammare, gradvisa verkan inte samma potential och risk för missbruk som snabbverkande amfetaminpreparat. När man har jämfört hur personer med läkemedelsmissbruk i sin anamnes har uppskattat Elvanse jämfört med snabbverkande amfetaminpreparat var det färre som föredrog 100 mg Elvanse jämfört med 40 mg snabbverkande dexamfetamin intaget oralt. Resultaten såg likadana ut då man studerade intravenös administrering av 50 mg Elvanse och 20 mg snabbverkande dexamfetamin[5].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.lakemedelsverket.se/LMF/Lakemedelsinformation/?nplid=20111213000092&type=product
  2. ^ ”Godkända läkemedel ADHD-behandling”. https://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/godkanda-lakemedel-adhd-behandling.pdf. Läst 24 mars 2015. 
  3. ^ http://www.fass.se/LIF/product?0&userType=0&nplId=20111213000092 -Tabell 1 under farmakodynamik
  4. ^ http://www.fass.se/LIF/product?0&userType=0&nplId=20111213000092 -Under farmakokinetik-absorption
  5. ^ http://www.fass.se/LIF/product?0&userType=0&nplId=20111213000092 -under farmakodynamik - studier av risk för missbruk