Enduro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Enduro är en motorsport där motorcyklar körs på banor i svår terräng. Namnet kommer av den spanska och italienska formen av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet. Det finns även enduro för snöskoter. Det nationella idrottsförbundet för enduro i Sverige heter Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, förkortas Svemo, och är medlem i Riksidrottsförbundet. Svemo består av ca 500 klubbar från norr till söder i Sverige. Svemo godkänner banor, skriver regler och säljer licenser till förare och funktionärer. Övriga grenar inom Svemo är Motocross, Speedway, Isracing, Dragracing (för mc), Roadracing, Trial, Supermoto, Minimoto och Snöskoter.

Sporten[redigera | redigera wikitext]

Enduro är den motorcykelsport som har flest utövare i Sverige, från motionsåkare till elit. Den mest kända svenska endurotävlingen är Novemberkåsan. Som barn kan man börja tävla i enduro vid speciella Guldhjälmstävlingar. För att delta krävs att man har gått licenskurser så man har förvärvat Guldhjälmslicens. Från och med det år man fyller 12 år får man köra 85 cc motorcykel i typ 2-tävlingar. Som ungdom vid 13 års ålder får man börja köra 125 cc 2-takt och 250 cc 4-taktsmotorcyklar i speciella ungdomstävlingar. Vid 15 års ålder får man börja delta i vuxentävlingar som junior. Senior klassas förare som fyllt 23 år. Förare som har fyllt 40 år klassas som veteran.

Sverige har sedan många år varit en ledande nation i internationella mästerskapstävlingar som World Enduro Championship (WEC) och International Six Days Enduro (ISDE) som utgör Lag-VM (Six Days).

Kända svenska förare[redigera | redigera wikitext]

Anders Eriksson på sin BMW E3 under 2008 års World Enduro Championship Grand Prix, Piediluco, Italien.

Tävlingsredskap - Motorcykeln[redigera | redigera wikitext]

En enduromotorcykel är ett fordon som liknar en motocrossmotorcykel. Det finns några skillnader, bland annat att en enduromotorcykel har belysningssystem och mjukare fjädring. Karaktären på motorn är ofta högre bottendrag och lägre toppeffekt. På många typ 2-tävlingar krävs inte belysningssystem varför detta monteras bort av säkerhetsskäl samt för att ta bort onödig vikt.

Enduroförare använder motorcyklar mellan 125-650 cc. En 125 cc väger ca 100 kg i torrvikt medan de större motorcyklarna på uppemot 650 cc väger ca 120-130 kg. En 125 cc 2-taktare har en max effekt på ca 35-40 hk medan de större motorcyklarna har över 50 hk.

Maskinklasser

Förare kan delta i fyra olika maskinklasser, E0, E1, E2 eller E3. Avgörande för maskinklasstillhörighet är motorns slagvolym (cm³) och motortyp. I dagsläget är det Tvåtaktsmotor eller Fyrtaktsmotor. Båda motortyperna drivs av bensin.

Klass Mc med Tvåtaktsmotor (2-Takt) Mc med Fyrtaktsmotor (4-Takt)
Enduro 1 (E0) 85 cm³ 150 cm³
Enduro 1 (E1) 100 - 125 cm³ 175 - 250 cm³
Enduro 2 (E2) 175 - 250 cm³ 290 - 450 cm³
Enduro 3 (E3) 290 - 500 cm³ 475 - 650 cm³

Tävlingsformer i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Enduro i Arratzu, Spanien

Enduro typ 1[redigera | redigera wikitext]

Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Enduro Typ 1, som avser tävling på pilad bana med tidkort, tidkontroller, transportsträckor och specialsträckor. Specialprov kan även ingå som del av transportsträcka.

Svenska mästerskap och den klassiska Novemberkåsan körs som Typ 1. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt, så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer.

Enduro typ 2[redigera | redigera wikitext]

Enduro Typ 2 avser tävling utan tidkontroller, vanligen varvlopp, som körs ett eller flera varv på en sluten bana, med start av en eller flera förare samtidigt. Exempel på kända typ 2-tävlingar: Stångebroslaget, Ränneslättsloppet, GGN (Gotland Grand National)

Dessa 3 tävlingar utgör för övrigt den svenska "Enduroklassikern". För att klara klassikern ska alla tre tävlingarna genomföras samma år med godkänt resultat, vilket är minst 2 varv. Läs mer om detta under rubriken: Svensk enduroklassiker

Stefan Merriman, världsmästare i Enduro 2004, på en Yamahamotorcykel

Förarklasser i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Nationella mästerskapstävlingar (SM)[redigera | redigera wikitext]

Svenskt mästerskap (SM) i enduro genomförs i senior, junior, dam, och ungdoms -klasser samt i lag. Senior och junior-SM genomför fem separata tävlingar.

Svensk mästare fördelas i klasserna[redigera | redigera wikitext]

  • SM: Senior-SM i maskinklasserna E1 (SM1) och E2-3 (SM2)
  • JSM: Junior-SM i maskinklasserna E1 (JSM1) och E2-3 (JSM2)
  • DSM: Dam-SM i maskinklasserna E0-3 (DSM)
  • USM: Ungdoms-SM i maskinklasserna E1 (USM1) och E2-3 (USM2)
  • DUSM: Dam Ungdoms-SM i maskinklasserna E0-3 (DUSM1)
  • Lag-SM: Klubblag SM

Enduro Cup[redigera | redigera wikitext]

Swedish Enduro Cup (SEC) i enduro genomförs med en sammanslagning av all klasser och resultat från senior och junior deltävlingarna. Bästa poäng vinner.

Ladies Cup

Riksmästerskap [redigera | redigera wikitext]

Riksmästerskapet (RM) i enduro för veteraner, Enduro Veteran-RM, Tävlingarna körs tillsammans med enduro-SM på en något kortare bana.

Svensk enduroklassiker[redigera | redigera wikitext]

Enduroklassikern inleds med Stångebroslaget i juli. Därefter körs Ränneslättsloppet i oktober och slutligen Gotland Grand National i november. Dessa tävlingar är sveriges största och mest kända varvlopp, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta. Dessa tre lopp utgör tillsammans en Svensk Enduroklassiker. För att få räkna fullföljd klassiker skall man under samma år starta, och gå i mål, i dessa tre lopp.

Från startåret 1996 har 3074 förare klarat av minst 1 klassiker från 314 klubbar. Fem förare har (2010) genomfört klassikern 15 år i följd: Stig Bengtsson, Älvbygdens MK; Eje Watz, Linköpings MS; Kjell Blomqvist, Enduro team Örebro; Roger Ottosson, Vimmerby MS samt Tomm Holm Hallsbers MK.

Guldhjälmstävlingar (Ungdom från 12år)[redigera | redigera wikitext]

Speciella Guldhjälmstävlingar

T.ex. Nalleracet i Falköping

Internationella tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Individuellt genomförs en serie internationella mästerskapstävlingarna, World Enduro Championship (WEC). Som höjdpunkt inom endurosporten arrangeras varje år sedan 1913, International Sixdays Enduro eller Sixdays .

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]