Eragon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eragon
Författare Christopher Paolini
Originaltitel Eragon - Inheritance Book One
Originalspråk Engelska
Översättare Kristoffer Leandoer
Omslagsbild Martin Bergström
Land USA
Genre Fantasy
Förlag Bonnier Carlsen
Utgivningsår 2003
Antal sidor 526
ISBN (inbunden) 91-638-4368-4
Huvudpersoner Eragon och Saphira
Del i serie
Ingår i serie Arvtagaren
Del 1
Efterföljs av Den äldste

Eragon är den första delen i en kvadrologi romaner med fantasytema skriven av Christopher Paolini. Han började skriva boken vid 15 års ålder, men fick den publicerad när han var 17 genom sina föräldrars förlag. Boken kom ut 2003. Paolinis böcker har fått mycket bra kritik och boken har tilltalat läsare över hela världen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken börjar med att den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten när han är ute och jagar i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den till sitt hem nära Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksbådande bergskedjan Ryggraden. Eragon behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare. En natt när han ligger och sover vaknar han av ideligna pipanden som han inser kommer från stenen. Några minuter senare syns en spricka i på den safirblå stenens yta och en liten drake kläcks.

Resten av boken handlar om hur Eragon ger sig ut på ett äventyr i landet Alagaësia med sin mystiske vän, sagoberättaren Brom, och hur han skapar ett starkt band med sin drake Saphira.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Eragon fortsätter i uppföljarna Den äldste, Brisingr och Arvtagaren (som släpptes den 8 november 2011[1].)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Teens@Random - Inheritance

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]