Erik Dietman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den sista cigaretten i Stockholm

Erik Dietman, född 11 september 1937 i Jönköping, död 28 juni 2002 i Paris, var en svensk-fransk skulptör, målare och tecknare.

Erik Dietman utbildade sig en kort period på Skånska målarskolan i Malmö och flyttade till Frankrike 1959. Han deltog i en utställning första gången 1962 på Galerie Girardon i Paris och hade sin första separatutställning 1964 på Galleria Sperrone i Turin. Moderna museet hade 1987 en retrospektiv utställning, vilken också visades i Malmö, Helsingfors, Amsterdam och Lyon.

Erik Dietman hade också en utställning på Centre Georges Pompidou i Paris 1994. Under president Jacques Chirac regeringstid fick han 1998, som förste svenske konstnär ett verk placerat i Tuilerieträdgården.

ErikDietman var professor dels vid Académie des Beaux-Arts i Paris, dels vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han var påverkad av Marcel Duchamp och Dada-rörelsen och deltog i nya realismen och i Fluxus. Dietman finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[1] och Moderna museet[2] i Stockholm.

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalmuseum
  2. ^ Moderna museet

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]